Κυριακή , 28 Απριλίου 2024

“Αδελφοποίηση” της Κωνσταντινούπολης με το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας

Μια είδηση στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερο βάρος από τα ΜΜΕ. Μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό όμως…

Διαδικτυακά υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ του «δήμου» Λευκωσίας και του μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης οι Μεχμέτ Χαρμαντζί και Εκρέμ Ιμάμογλου.

Τα δημοσιεύματα  στον τ/κ Τύπο, αναφέρουν σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ότι η αδελφοποίηση αυτή στόχο έχει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς και κυρίως τον πολιτιστικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό.

Ο Μεχμέτ Χαρμαντζί κατά την διάρκεια της τελετής αναφέρθηκε σε νέα εποχή και επεσήμανε ότι οι δύο πόλεις έχουν πολλά κοινά σημεία. «Ως γνωστόν και στις δύο πόλεις υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες, από διαφορετικές εθνικές ομάδες, από διαφορετικές γλώσσες. Πιστεύω ότι αυτή η αδελφοσύνη μας θα δώσει πολύ αξιόλογα μηνύματα και στις κοινωνίες μαζί με τις οποίες ζούμε και τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας θα επηρεάσουν θετικά όλους ανεξαιρέτως τους τομείς».

Οι δύο δήμοι, πρόσθεσε, μοιράζονται οράματα και υπηρεσίες σε τομείς όπως ο κοινωνικός και ο πολιτικός λέγοντας είπε ότι προσπαθούν να βάλουν την υπογραφή τους σε πολλά πράγματα που γίνονται για πρώτη φορά «μέσα σε ένα περιβάλλον που μας περικυκλώνει, που μας περιζώνει όπως το κυπριακό πρόβλημα».

Υπενθυμίζοντας ότι στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 υιοθετήθηκε η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Χαρμαντζί ανέφερε ότι και οι δύο δήμοι γνωρίζουν πολύ καλά την αλληλεγγύη και έχουν θεσμούς που «μοιράζονται τον ψωμί και τον μόχθο».

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, συνέχισε, οι Τ/κ νέοι δεν μπορούν να σμίξουν με την διεθνή κοινότητα και δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

«Θέλουμε πλέον οι νέοι μας να συμμετέχουν όπως τους αξίζει στις διεθνείς πλατφόρμες όπως οι συνομήλικοί τους με τις πλατφόρμες και τα γήπεδα που υπάρχουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Και να είστε βέβαιοι ότι θα ανοίξει μια νέα εποχή η συνεργασία του τουρκικού δήμου Λευκωσίας, που είναι ο μοναδικός θεσμός στη χώρα, ο οποίος διαθέτει μιαν διεθνώς αναγνωρισμένη ταυτότητα, με τον δήμο Κωνσταντινούπολης που διαθέτει πολύ μεγάλη επιρροή διεθνώς και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα που θα μπορέσουμε να δώσουμε στους ανθρώπους μας κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων […] Η αδελφοσύνη της Λευκωσίας με την Κωνσταντινούπολη σε αυτή την μέρα με νόημα θα αποτελέσει ελπίδα τόσο για τα άτομα που ζουν στην Τουρκία όσο και για όσους ζουν στην Κύπρο και θα ανοίξει την πόρτα για μια συνεργασία στη βάση του συνεταιρισμού και της αδελφοσύνης και όχι στη βάση της καταδυνάστευσης».

Στις δικές του δηλώσεις ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει μια ξεχωριστή θέση για τον ίδιο λόγω των χρόνων που πέρασε στα κατεχόμενα και των φίλων που έκανε εκεί και πρόσθεσε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της συνεργασίας των δύο πόλεων με συναντήσεις όπου θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και βοήθειες.

Είναι σημαντική, πρόσθεσε, η υπογραφή του πρωτοκόλλου κατά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει ξεχωριστή αξία για τη Λευκωσία και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν εκεί.

 

Πηγή: aftodioikisi.com.cy

Του ειδικού συνεργάτη

Shares