Κυριακή , 19 Μαΐου 2024
Τελευταία Νέα

Η Ρωσία επιζητά “στρατηγικό ρόλο” στο Αφγανιστάν με τη βοήθεια Κίνας και Πακιστάν

Έντονη γεωπολιτική δραστηριότητα παρατηρείται στην περιοχή της Κεντρικής και της Νότιας Ασίας με τη δημιουργία αξόνων. Από τη μία πλευρά η Ινδία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη ο άξονας Μόσχας, Πεκίνου και Ισλαμαμπάντ…και στη μέση το Αφγανιστάν. 

H επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ στο Πακιστάν, (6 – 7 Απριλίου), πραγματοποιήθηκε καθώς πλησιάζει η αμφίβολη προθεσμία της 1ης Μαΐου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος του Αφγανιστάν, βάσει συμφωνίας των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση του τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πριν από έναν χρόνο. Ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν αποτελεί σημείο “κοινής ανησυχίας”.

Map Of Afghanistan Pakistan And Iran - Maps of the World

Στον χάρτη εμφανίζεται η γειτνίαση του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και την Ινδία 

Η Μόσχα τονίζει ότι αναμένει μία “εποικοδομητική λύση για να να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν , με συμφωνία για τη δημιουργία πολυσυλλεκτικής κυβέρνησης, η οποία θα περιλαμβάνει μέλη του κινήματος των Ταλιμπάν”. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ωστόσο, και σύμφωνα με δημοσιεύματα επιζητά τρόπους για να παρατείνει την προθεσμία αποχώρησης των στρατευμάτων της από  την κεντροασιατική χώρα, παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί διακαώς να ολοκληρώσει τον ρόλο της στην περιοχή.

Taliban representatives in Moscow signal Russia's rising diplomatic clout - CNN

Ο Σεργκέι Λαβρόφ με μέλη της αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν

Η Ρωσία θέλει να εμπλακεί στη μετάβαση εξουσίας στο Αφγανιστάν. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η φιλοδοξία του Κρεμλίνου είναι να αναδυθεί σαν παίκτης – κλειδί στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και αυτό με τη βοήθεια του Πακιστάν. Σημειώνεται ότι το Ισλαμαμπάντ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς με την Ινδία, η Μόσχα έρχεται παράλληλα πιο κοντά στο Πεκίνο, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ινδίας εξαιτίας της γειτνίασης της τελευταίας της με το Πακιστάν. Η ολοένα εντονότερη μεταβολή στη γεωπολιτική δυναμική ώθησε τη Ρωσία σε στενή συνεργασία με το Πακιστάν καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά συμφέροντα και παρόμοιες στρατηγικές φιλοδοξίες.

North South Gas Pipeline (NSGP) project in Punjab - Technology Times

O αγωγός φυσικού αερίου Βορρά – Νότου, (North – South Gas Pipeline) στο Πακιστάν κατασκευάζεται επίσης με ρωσική βοήθεια 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας. Συζητώντας με τον Πακιστανό ομόλογό του, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του αγωγού Stream Gas Pipeline. O Λαβρόφ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι οι εργασίες κατασκευής του έργου θα ξεκινήσουν άμεσα μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Η επίσκεψη Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στο Πακιστάν ήταν η πρώτη μετά από μία δεκαετία. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία τους στο επόμενο επίπεδο.

Πηγή: Τhe Eurasian Times

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Shares