Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ για την ALPHA BANK! Μετά από 140 χρόνια…

Ειδικά για τον νέο CEO που είναι οικονομικός διευθυντής και σημαίνει ότι πρέπει οι βασικοί του συνεργάτες να είναι στελέχη με βαθειά πείρα και γνώση.Η 29η Νοεμβρίου 2018 είναι μια ιστορική ημερομηνία όχι μόνο γιατί θα εκλέξει το διοικητικό συμβούλιο νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Βασίλη Ψάλτη οικονομικό διευθυντή της Alpha bank αλλά γιατί μετά από 140 χρόνια η οικογένεια Κωστόπουλου που ίδρυσε την τράπεζα χάνει τον έλεγχο της διοίκησης.
Το διοικητικό συμβούλιο της 29ης Νοεμβρίου 2018 θα εκλέξει για CEO της Alpha bank τον Βασίλη Ψάλτη, αρχικά θα γίνει μέλος στο ΔΣ και ακολούθως θα εκλεγεί νέος διευθύνων σύμβουλος.
Πριν 140 χρόνια ο Ι.Φ. Κωστόπουλος ίδρυσε την τράπεζα που το 1994 μετονομάστηκε σε Alpha τράπεζα Πίστεως ενώ το 2000 έλαβε την σημερινή της ονομασία Alpha bank.
Επί πολλά χρόνια διοίκησε την Alpha bank ο Γιάννης Κωστόπουλος μια ιστορική φυσιογνωμία στο ελληνικό banking ο οποίος έχει αποσυρθεί αντιμετωπίζοντας με πολύ αξιοπρέπεια τα προβλήματα υγείας που η ηλικία προκαλεί.
Ανέλαβε ο Δημήτρης Μαντζούνης μέλος της οικογένειας Κωστόπουλου ο οποίος επίσης συνέβαλλε καθοριστικά στην ισχυροποίηση της Alpha bank ειδικά με το καθοριστικό deal απορρόφησης της Emporiki bank απόφασης που ελήφθηκε τον Οκτώβριο του 2012.
Το deal αυτό αποτέλεσε σταθμό για το μέλλον της Alpha bank.
Χωρίς αυτό το deal και χωρίς την αύξηση του 2015 η Alpha bank θα ήταν σχεδόν σε τραγική θέση.
Η Emporiki bank ωστόσο αποδεικνύεται ότι είχε διπλή καθοριστική σημασία για την Alpha bank.
Μέσω της Emporiki bank η Alpha bank πήρε 3 δισεκ. ευρώ από την Gredit Agricole εξέλιξη που την έχει διαφοροποιήσει κεφαλαιακά από τότε έναντι του ανταγωνισμού.
Ταυτόχρονα ο Β. Ψάλτης ο οποίος αναλαμβάνει CEO στην Alpha bank προέρχεται από την Emporiki bank.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ηγετική ομάδα της Alpha bank με Αρώνη, Φιλάρετο και Θεοδωρίδη απέδωσε και έτσι εξηγείται γιατί ο όμιλος της Alpha bank θεωρείται τράπεζα αναφοράς στην Ελλάδα.
Όμως όλα αυτά θα έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αξία αν δεν αντιμετωπιστούν 8 προκλήσεις στην Alpha bank.
1)Η Alpha bank με 7,8 δισεκ. tangible book είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα – σε απόλυτα μεγέθη – και η πρόκληση είναι πως θα αξιοποιηθούν για την εξυγίανση του βεβαρημένου ισολογισμού.
Με βάση την Βασιλεία ΙΙΙ τα κεφάλαια της Alpha bank ανέρχονται σε 7,3 δισεκ. ευρώ.
2)Με 24,3 δισεκ. NPEs στην Ελλάδα η Alpha bank είναι η τράπεζα με την δεύτερη χειρότερη επίδοση στο σύστημα.
Μεγάλο το βάρος των προβληματικών δανείων.
3)Το retail και το εξωτερικό ειδικά η Κύπρος αποτελούν σημαντικά βαρίδια στις επιδόσεις της τράπεζας λόγω συνεχιζόμενων ζημιών.
4)Η Alpha bank εμφανίζει το χαμηλότερο DTC στοιχείο που σημαίνει ότι έχει τα περισσότερα ποιοτικά κεφάλαια έναντι των άλλων τραπεζών αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι η απόδοση κεφαλαίου είναι χαμηλή.
5)Τα έσοδα από trading δεν μπορούν να αποτελούν την κινητήριο δύναμη της τράπεζας γιατί οι διακυμάνσεις των εσόδων από αυτή την κατηγορία θολώνει την επενδυτική ορατότητα.
6)Η Alpha bank συνεχίζει τις μειώσεις στα NPEs μέσω του Jupiter και Mercury αλλά αυτό δεν φθάνει όταν η Eurobank το 2019 θα επιτύχει τον στόχο του 2021.
Η Alpha bank έχει απέναντι της την Eurobank που κεφαλαιακά έστω και με την ΑΜΚ σε είδος έχει ισχυροποιηθεί.
7)Η Alpha bank έναντι της Eurobank έχει χάσει το πλεονέκτημα της διασποράς εσόδων ειδικά από το εξωτερικό.
Οι ζημίες της Κύπρου είναι βιβλικές για το μέγεθος της εκεί θυγατρικής.
8)Ειδικά για τον νέο CEO που είναι οικονομικός διευθυντής και σημαίνει ότι πρέπει οι βασικοί του συνεργάτες να είναι στελέχη με βαθειά πείρα και γνώση.
Η αξιοποίηση των αναπληρωτών CEO και άλλων στελεχών θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον μονόδρομος.
O Ψάλτης απαιτείται να συνεργαστεί με όλα τα βασικά στελέχη για το βέλτιστο αποτέλεσμα, ώστε η τράπεζα να συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Shares