Κυριακή , 20 Ιουνίου 2021

Zumwalt: Τα stealth αντιτορπιλικά εξοπλίζονται με υπερηχητικούς πυραύλους

Τα προηγμένα αντιτορπιλικά κατηγορίας Zumwalt του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (U.S Navy) αναμένεται να εξοπλιστούν μέχρι το 2025 με υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι θα είναι ικανοί να αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 17 Mach, αναβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη πυρός τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του αμερικανικού Ναυτικού εξέταζαν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν στα stealth πολεμικά πλοία τέτοιου είδους οπλικών συστημάτων, με νέες πληροφορίες να αναφέρουν ότι πλέον αποφασίστηκε αυτή η ενέργεια, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αντιτορπιλικών.

Συγκεκριμένα, τα Zumwalt θα εξοπλιστούν με τα πυραυλικά συστήματα Common Hypersonic Glide Body (C-HGB), ενώ παράλληλα θα αφαιρέσουν τα υφιστάμενα «αμφιλεγόμενα», όπως τα χαρακτηρίζει το Popular Mechanics, όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Αυτή η τροποποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα τα νέα αντιτορπιλικά να έχουν την ικανότητα αποτελεσματικού πλήγματος σε εχθρικό στόχο που θα βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά, μέσα σε λίγα λεπτά.

Και αυτό οφείλεται στα λειτουργικά χαρακτηριστικά των πυραυλικών συστημάτων C-HGB. Ο υπερηχητικός αυτός πύραυλος αναπτύχθηκε από κοινού από το Ναυτικό, το Στρατό και την Αεροπορία των ΗΠΑ και μπορεί να εκτοξευθεί από αεροσκάφη, πλοία αλλά και υποβρύχια. Ο πύραυλος, όπως άλλα οπλικά συστήματα διολίσθησης, πετάει στην ατμόσφαιρα αναπτύσσοντας υπερηχητικές ταχύτητες και στην συνέχεια με καθοδική πορεία πλήττει τον εχθρικό στόχο, καταστρέφοντας τον με την πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας που διαθέτει.

Η αλλαγή αποστολών και τα 17 Mach

Το C-HGB, το οποίο το Ναυτικό ανέπτυξε σε συνδυασμό με το Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία, είναι ένα υπερηχητικό όπλο ενίσχυσης που θα ξεκινήσει από αεροσκάφη, φορτηγά, πλοία και υποβρύχια. Το όπλο δύο σταδίων εκτοξεύεται όπως ένας βαλλιστικός πύραυλος, καθώς πετάει προς τα πάνω προς το διάστημα, αλλά σε αντίθεση με έναν βαλλιστικό πύραυλο, δεν φτάνει στο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκέψη να εξοπλιστούν τα Zumwalt με υπερηχητικά όπλα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2017, το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να αλλάξει την αποστολή των stealth αντιτορπιλικών από παράκτιους βομβαρδισμούς χερσαίων στόχων σε πλήγματα εναντίον εχθρικών μονάδων επιφανείας σε μεγάλες αποστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε πέρσι να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να ενσωματωθούν οι υπερηχητικού πύραυλοι C-HGB στα αμερικανικά προηγμένα αντιτορπιλικά.

Η δύναμη πυρός που θα αποκτήσουν είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες έως και 17 Mach ή με άλλα λόγια 13.043 μίλια ανά ώρα.

Με πληροφορίες από: Popular Mechanics / Φωτογραφίες αρχείου DVIDS

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares