Παρασκευή , 21 Ιουνίου 2024

Ζαχάροβα: Το ΝΑΤΟ να συζητήσει την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας

Μαρία Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σήμερα ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συζητήσουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής τους αυτή την εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις διαφωνίες σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας και την ένταξη της Σουηδίας έως την ενίσχυση των αποθεμάτων πυρομαχικών και την πρώτη αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων εδώ και δεκαετίες.

Κατηγορώντας την Ουκρανία για “συστηματική πρόκληση ζημιών” στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι “η βασική προσοχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφιερωθεί σε αυτό”.

“Εξάλλου, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της συμμαχίας θα βρίσκεται στη ζώνη άμεσων επιπτώσεων” (εάν συμβεί κάτι στο εργοστάσιο), δήλωσε η Ζαχάροβα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Το Βίλνιους απέχει περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο.

Play Video
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι σχεδιάζουν να επιτεθούν στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία στην περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας, κοντά στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί εδώ και ημέρες για σοβαρή απειλή στις εγκαταστάσεις, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στην οροφή πολλών αντιδραστήρων.

Οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που εδρεύουν στο εργοστάσιο δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη παρατηρήσει ενδείξεις για νάρκες ή εκρηκτικά στο εργοστάσιο, αλλά χρειάζονται επίσης περισσότερη πρόσβαση για να είναι σίγουροι.

Shares