Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ζαχάροβα: Σχολίασε το σκάνδαλο με τη διαρροή της αλληλογραφίας του πρώην επικεφαλής της MI6

Η επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε στο κανάλι Telegram του σκανδάλου που ξέσπασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη δημοσίευση της αλληλογραφίας του πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6 Richard Dearlove, η οποία συζητούσε την αλλαγή πρωθυπουργού με φόντο του Brexit.

Μιλάμε για τις επιστολές υψηλόβαθμων στελεχών, τις οποίες δημοσίευσε το δημοσιογραφικό πρότζεκτ The Grayzone. Ρίχνουν φως στην παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι: γίνεται σαφές ότι ο Ντήαρλοβ έχει συνεννοηθεί με μέλη της κυβέρνησης για να αντικαταστήσει την ακατάλληλη Μέι με τον Μπόρις Τζόνσον και να επιταχύνει τη διαδικασία μιας πιο σκληρής εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι το 2018-2019, το Λονδίνο είχε μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες σχετικά με τις παραμέτρους του “διαζυγίου από την ΕΕ”, και μια ομάδα αξιωματούχων ασφαλείας με επικεφαλής τον Ντίρλαβ πίστευε ότι η Μέι ήταν πολύ αργή και το σχέδιό της ήταν πολύ μαλακό , και ήθελε να την αντικαταστήσει. Ένα από τα γράμματα αναφέρει ρητά ότι «ο Μάιος πρέπει να φύγει».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στην επιστολή του συμβούλου του βρετανικού υπουργείου Άμυνας Gwithian Prin, ο οποίος έγραψε ότι εμπλέκεται σε απόπειρες διατάραξης της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ, την οποία ετοιμάζει ο σημερινός πρωθυπουργός. Χθες, 08:00 η Βρετανία δίνει ένα master class “Πώς να σκοτώσεις τη δική σου ενέργεια” “Ο στόχος είναι να μπλοκάρεις κάθε συμφωνία που θα βασίζεται στο τρελό και καταστροφικό σχέδιο των Ντάμα, αν χρειαστεί, αφαιρέστε τον Πρέμιερ Μέι και αντικαταστήστε τον με κάποιος που θα ταιριάζει. < …> Ξεφορτωθείτε την τώρα και τελειώστε με αυτό», αναφέρει το email που διέρρευσε.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, όλα αυτά «δεν ταιριάζουν πραγματικά» με τα υποτιθέμενα δημοκρατικά ιδεώδη της βρετανικής κοινοβουλευτικής μοναρχίας. Πρόσθεσε ότι η όλη επιχείρηση για την αλλαγή του επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου χρηματοδοτήθηκε από το «παλιό χρήμα» – τον Timothy και τη Mary Claude, αριστοκράτες που έχουν εγκατασταθεί στον φορολογικό παράδεισο του Τζέρσεϊ τις τελευταίες δεκαετίες. 2 Ιουνίου, 08:00. Η Βρετανία περιμένει ξανά την εισβολή του «τέρατος από την Ανατολή» της Μεγάλης Βρετανίας στο Σάλτσμπουργκ, το λένε «φιάσκο του Μάη» Αντικαθίσταται από τον «αποφασιστικό Μπόρις Τζόνσον», ο οποίος ολοκληρώνει αυτό που ξεκίνησε το όπως ήθελε το κατεστημένο ασφαλείας», έγραψε ο Ρώσος διπλωμάτης. Η Ζαχάροβα σημείωσε ότι ο καγκελάριος του Οικονομικού Ρίσι Σουνάκ και η σημερινή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρους θεωρήθηκαν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του αρχηγού της κυβέρνησης. “Τώρα είναι ξεκάθαρο γιατί ο έλεγχος της (Truss. – Ed.) μπορεί να ξεπεραστεί μόνο από τη δική της πολυμάθεια. Προφανώς, η Lizzie έγινε αντιληπτή στη δεκαετία του ’90 και οδηγείται στη ζωή, αλλάζει απόψεις και ρητορική όσο χρειάζεται και αντίθετα με ό,τι ήταν Αρχές που είχε εκφράσει προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν άλλα ερωτήματα γιατί λέει κάτι που δεν καταλαβαίνει καθόλου. Από αυτό, όλη η αμηχανία της, που έχει γίνει σύνθημα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με αυτήν, ο Ντίρλαβ και οι εμπειρογνώμονες που παρασύρθηκαν από αυτόν κατηγόρησαν αμέσως τη Ρωσία για «διαρροή». “Καταλαβαίνω σωστά ότι οι Βρετανοί μπορούν να μάθουν την αλήθεια για τη δημοκρατία τους μόνο από τη Ρωσία; Γι’ αυτό το Λονδίνο απαγόρευσε τις εκπομπές του RT; Πιστεύετε ότι μια τέτοια αλλαγή εξουσίας είναι πραξικόπημα ή ίντριγκα; Καθώς και δηλητηρίαση”, είπε η Ζαχάροβα κατέληξε στο συμπέρασμα. 16 Μαΐου, 08:00 η Βρετανία φυλάσσει προσεκτικά το κύριο μυστικό της.

Την 1η Ιανουαρίου 2021, η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ – το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ένωση μετά από 47 χρόνια συμμετοχής και τεσσεράμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, αποχώρησε από την ενιαία αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ, αλλά τα μέρη συνεχίζουν να συναλλάσσονται ελεύθερα χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις. Ταυτόχρονα, η διαμάχη συνεχίζεται σχετικά με ένα πρωτόκολλο που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την είσοδο μη επαληθευμένων εμπορευμάτων από το ΗΒ στην ενιαία αγορά μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας και ως εκ τούτου δημιουργεί εμπόδιο στη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι το πρωτόκολλο δεν λειτουργεί και πρέπει να προσαρμοστεί. Ωστόσο, όπως έγραψε το Bloomberg, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο τροποποιήσει μονομερώς το έγγραφο, η ΕΕ θα μπορούσε να αναστείλει ολόκληρη την εμπορική συμφωνία.

 

ria.ru

Shares