Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Ζαχάροβα: Η λειτουργία του Nord Stream εναπόκειται στους εταίρους μας

“Όσον αφορά τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, δίνοντας συνέχεια στο θρίλερ με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Γερμανία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις 11 Ιουλίου, με φόβους ότι δεν θα επανέλθει στις 21 Ιουλίου όπως είναι προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η κ. Ζαχάροβα υποστήριξε ότι η πορεία του θα εξαρτηθεί από τους εταίρους της Ρωσίας, εξηγώντας ότι είναι κάτι που αφορά σε παραμέτρους όπως η ζήτηση φυσικού αερίου και “η αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων λόγω κυρώσεων στη λειτουργία του αγωγού”.

“Για παράδειγμα, όπως με την επισκευή ενός στροβίλου της Siemens στον Καναδά”, πρόσθεσε.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω στρόβιλους στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευή, αλλά δεν επιστράφηκε στη Γερμανία λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο Καναδάς κατά της Ρωσίας.

Στις 9 Ιουλίου, έπειτα από σχετικά αιτήματα ο Καναδάς επέστρεψε τον στρόβιλο στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ανέφερε ότι τέτοιες ενέργειες δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς τα εν λόγω μέτρα δεν ισχύουν για εξοπλισμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι η παρούσα διακοπή λειτουργίας του Nord Stream ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό, στα πλαίσια της ετήσιας ρουτίνας του αγωγού, ότι είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους της Ρωσίας και ως εκ τούτου “απορρίπτουμε κάθε εικασία επί του θέματος”.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares