Κυριακή , 7 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας κατέφυγε στη Σεούλ

Υψηλόβαθμός Βορειοκορεάτης διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετούσε ως πρέσβης στο Κουβέιτ, αυτομόλησε μαζί με την οικογένειά του στη Νότια Κορέα, το 2019. Ο Ργιού Χγιούν Γου έφτασε στη Νότια Κορέα τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επιβεβαίωσε ότι ο Ργιού αυτομόλησε αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον ακριβή χρόνο.

Ryu Hyun-woo, North Korea’s former acting ambassador to Kuwait, center, is with Ri Su-yong, former minister of foreign affairs of North Korea, far left, and Omani Undersecretary for diplomatic affairs Ahmed bin Yousef Al-Harthy. [Photo by Yonhap News Agency]

Ο Ργιού Χγιούν Γου στο κέντρο της φωτογραφίας 

Αν επιβεβαιωθεί ο χρόνος, η άφιξη του Ργιού θα πρέπει να έχει συμβεί δύο μήνες αφότου ο Γιό Σονγκ Τζιλ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία, έφτασε στη Νότια Κορέα μετά την εξαφάνισή του στα τέλη του 2018. O πρώην διπλωμάτης, (ο Ργιού), φέρεται να είχε δηλώσει, σύμφωνα με την νοτιοκορεατική εφημερίδα Maeil Business, ότι αποφάσισε να αυτομολήσει επειδή ήθελε να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά του.

Jo Song-gil: The North Korean 'defector' from Pyongyang's elite who has vital knowledge of regime

Ο Γιό Σονγκ Τζιλ

Ο Χγιούν Γου διορίστηκε πρεσβευτής τον Σεπτέμβριο του 2017. Το Κουβέιτ είχε προηγουμένως απελάσει τον Σο Τσανγκ Σικ, ακολουθώντας την γραμμή συμμόρφωσης του κρατιδίου με την απόφαση του Ο.Η.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ργιού είναι ο γαμπρός του Γιόν Ιλ Τσουν, του πρώην επικεφαλής του Γραφείου 39, το οποίο διαχειρίζεται τα μυστικά κονδύλια της Βορειοκορεατικής ηγεσίας.

Σχεδόν 30.000 κάτοικοι της Βόρειας Κορέας έχουν διαφύγει από την καταπίεση και τη φτώχεια προς τον Νότο. Οι περισσότεροι από αυτούς διασχίζουν κυρίως τα σύνορα με την Κίνα. Εντούτοις, οι αυτομολήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων είναι σπάνιο φαινόμενο.

Πηγή: Al – Jazeera

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares