Τετάρτη , 5 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Υπουργείο Εξωτερικών για δηλώσεις Άγκυρας: Θα ενημερωθούν οι σύμμαχοι

Απάντηση στο «κρεσέντο» εμπρηστικών δηλώσεων στην οποία επιδόθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας με τουρκική εισβολή στα ελληνικά του Αιγαίου, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για εξωφρενικό κατήφορο της Άγκυρας και τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν σχετικά οι σύμμαχοι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας με τουρκική εισβολή στα ελληνικά του Αιγαίου και κάνοντας αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι “τρελοί Τούρκοι”… Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν το δρόμο τους αναπτυσσόμενοι. Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά την επίσκεψη του στο φεστιβάλ τεχνολογίας “TEKNOFEST” που λαμβάνει χώρα στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μη επανδρομένου μαχητικού αεροσκάφους “Kizilelma”(Κόκκινη Μηλιά). Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Baykar, που κατασκευάζει και τα τουρκικά drone (UAV), και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ.

 

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός ΝΑΤΟ»
Οι νέες αυτές δηλώσεις έρχονται ένα εικοσιτετράωρο μετά τις απαράδεκτες τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία εντός ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ έχει ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία» συνέχισε ο ίδιος, μιλώντας μετά από την προσευχή της Παρασκευής.

Των δηλώσεων Ερντογάν προηγήθηκαν οι «συστάσεις» του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, καλώντας τους να είναι αντικειμενικοί απέναντι στις ελληνικές κινήσεις.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ελλάδας, που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με το Anadolu, ενώ σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ έρχονται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ και τα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας, αρχεία από τα ραντάρ της, από τα οποία προκύπτει, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, η παρενόχληση των τουρκικών μαχητικών F-16 που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 της Ελλάδας.

Η Άγκυρα, κατηγορεί την Αθήνα για «εχθρική πράξη» και κάνει λόγο για παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και παρενοχλήσεις από ελληνικά αεροσκάφη.

Οι τουρκικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι παρενοχλήσεις από ελληνικής πλευρά συνεχίζονται τόσο στον εναέριο χώρο όσο και τα τουρκικά χωρικά ύδατα τα οποία έχουν παραβιαστεί 33 φορές.

Τις τουρκικές διαρροές για «λοκάρισμα» τουρκικών F-16 από ελληνικούς S-300 διέψευσαν κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, αποδίδοντας τις νέες αυτές προκλήσεις στην προπαγάνδα της Άγκυρας αλλά και σε προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares