Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Υπόθεση Novartis: Δικογραφία για τον σύζυγο της Ράικου έστειλε στη Βουλή η Τουλουπάκη…

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς νέα στοιχεία για τον σύζυγο της Ελένης Ράικου…

Τα στοιχεία στάλθηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πόρισμα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) του ΕΟΠΥΥ η οποία στο πλαίσιο ελέγχων διαπίστωσε ότι υπήρξε εκ μέρους του συγκεκριμένου γιατρού κατευθυνόμενη συνταγογράφηση προσδιορίζοντας το ύψος της εκτιμώμενης ζημίας για το δημόσιο σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πόρισμα οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι ο συγκεκριμένος γιατρός από τους 1033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους 5 από αυτούς.

Το πόρισμα στάλθηκε από την υπηρεσία στην εισαγγελία πρωτοδικών η οποία με τη σειρά της το έστειλε στην εισαγγελία διαφθοράς για να σχετιστεί με την υπόθεση NOVARTIS η οποία είναι διευρυμένη και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Η επικεφαλής εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε τη δικογραφία στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να συσχετιστεί με το φάκελο της NOVARTIS.

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς παραμένει αντίγραφο της δικογραφίας με ερευνώμενα αδικήματα ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και παθητική δωροδοκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ αναφέρει στο πόρισμα της ότι:

Η συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους που ο συνταγογραφών γιατρός δεν εξετάζει και συνεπώς δεν γνωρίζει αναλυτικά το ιατρικό τους ιστορικό αποτελεί σοβαρό και ενδεχόμενο επικίνδυνο ιατρικό σφάλμα. Η συνταγογράφηση του ιατρού κατευθύνεται σε μεγάλα ποσοστά προς συγκεκριμένες εταιρίες. Η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση γίνεται κατά σαφή παράβαση όσων ορίζονται από διατάξεις του ΕΟΠΥΥ.

newsit.gr

Shares