Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Όσα – κάναμε πως- δεν ξέραμε…

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε όλοι θεατές στο πιο βάρβαρο θέαμα.. εκεί όπου μία νέα αθλήτρια, γεμάτη όνειρα, θυσίες, κόπο κι ελπίδα, μια νέα κοπέλα που έχει συνειδητά αφήσει πίσω την ανεμελιά της ηλικίας της για να μπει σε αυστηρά προγράμματα, σε σκληρούς περιορισμούς, σε χρόνους και ρεκόρ, έρχεται αντιμέτωπη με την πιο μορφή σκληρή βίας. Τη σεξουαλική παρενόχληση από ανώτερό της, από έναν …”παράγοντα” του αθλητισμού.

Γράφει η Γερασιμούλα Στάμου

Με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, ξαφνικά έλαβαν χώρα σειρά καταγγελιών κι αναφορών, για ένα περιβάλλον που δεν είναι.. ονειρικά πλασμένο, για μία αθλητική κοινωνία που δεν διακρίνεται για τα ευγενή αισθήματα και τις αγνές συμπεριφορές. Ξαφνικά όλοι αναστατώθηκαν, ανακαλύπτοντας πως η εξουσία – ακόμα και στον αθλητισμό- μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια κάποιων που θα τη χρησιμοποιήσουν με τον πιο αισχρό τρόπο!

Η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε! Κανείς δε γνώριζε! Δηλαδή, ίσως κάποιοι γνώριζαν, όμως σίγουρα δεν έλεγαν! Και τώρα, που το παραγεγραμμένο γεγονός καταγγέλθηκε, άρχισαν οι παραιτήσεις, οι εισαγγελικές έρευνες, οι ανοιχτές κουβέντες, οι τηλεοπτικές αναλύσεις.

Σήμερα, ξαφνικά, η κοινωνία μας ανακάλυψε αυτό που πάντα ήξερε, αλλά μάλλον ποτέ δεν ήθελε να φωνάξει. Ξαφνικά έπεσε φως στην σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού. Την πλευρά αυτή που οι αθλητικοί ”παράγοντες” εκμεταλλεύονται τους νέους αθλητές, κακοποιώντας τους, απειλώντας τους, υποτιμώντας τους. Τους νέους αθλητές, που έχουν ήδη με τη θέλησή τους δώσει πολλά για τον αθλητισμό- και που καλούνται να δώσουν και χωρίς τη θέλησή τους. Διότι και στον αθλητισμό ισχύει το δίκαιο του δυνατού.

Κι αυτό δεν γίνεται να μην το ξέρει η κοινωνία μας. Διότι κι ο αθλητισμός είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Κι ακριβώς επειδή αποτελεί ένα κλάδο που προσελκύει νέους, μία υγιή δραστηριότητα, για το λόγο αυτό θα έπρεπε να είναι εξόχως προστατευμένη από το κράτος. Το κράτος οφείλει να γνωρίζει. Το κράτος δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε άγνοια. Αντιθέτως, πρέπει να λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα, που θα εξασφαλίζουν στους νέους αθλητές τα εχέγγυα για την ασφαλή ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

Κι αν μέχρι τώρα οι αθλητές διαμαρτύρονταν για τις ελλειπείς εγκαταστάσεις, την μη παροχή εξοπλισμού και τις δύσκολες συνθήκες προπόνησης, το να κάνουν λόγο για σεξουαλική κακοποίηση συνιστά κυβερνητικό και κοινωνικό έγκλημα.

Η ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, μία από τις πολλές δυστυχώς. Η διαπλοκή στον αθλητισμό είναι όπως αποδεικνύεται ο κανόνας.

Για αυτό έχει έρθει η ώρα να παύουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, και η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ανοιχτά το θέμα, εκτελώντας το απόλυτο καθήκον της : την προστασία των νέων αυτού του τόπου.

Shares