Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Υποναύαρχος Φενέκος : Το Oruc Reis έχει ξεκινήσει έρευνες … (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει βάλει  η πορεία του Oruc Reis, το οποίο πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο, διατηρώντας αμείωτη την τουρκική επιθετικότητα.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υποναύαρχος πολεμικού ναυτικού ε.α., Στέλιος Φενέκος και ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο ανταποκριτής του MEGA στην Τουρκία Ανδρέας Ρομπόπουλος ανέλυσε την χθεσινή ομιλία του Ερντογάν αλλά και το tweet του υπουργού Μεταφορών με χάρτη ερευνών που είδε το φως της δημοσιότητας και είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1982.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο το Oruc Reis έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει έρευνες στο Αιγαίο προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής πια δεν έχει μεγάλη σημασία το σημείο που βρίσκεται το Oruc Reis καθώς η Τουρκία παρανομεί από τη στιγμή της έκδοσης της Navtex.

«Βέβαια αν αποδειχθεί ότι εντός της υφαλοκρυπίδας, που διεκδικεί η Ελλάδα αλλά δεν είναι οριοθετημένη, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει φυσικό αέριο προφανώς η πρόκληση πάει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Σε επίπεδο διεθνούς δικαίου δεν δικαιώνεται η Τουρκία γιατί μετά από δικαστική επίλυση του θέματος, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, είναι υποχρεωμένη να μας δώσει όλα τα στοιχεία. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Άγκυρα είναι να κατοχυρώσει τις θέσεις της» τόνισε ο κ. Υφαντής.

Σε ετοιμότητα τα ελληνικά πλοία

Ο κ. Φενέκος συμπλήρωσε από την μεριά του ότι τα ελληνικά πλοία είναι σε μεγάλη ετοιμότητα αλλά όχι στην ανάπτυξη που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης εκτιμά ότι τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τόσο το φυσικό αέριο. «Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος» τόνισε ο κ. Πολίτης και συμπλήρωσε «Ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής του Μακρόν και δοκιμάζει και τα όρια της Μέρκελ.

Όποια και να είναι τα εμπορικά συμφέροντα των Γερμανών, η συνοχή της Ευρώπης είναι πιο σημαντικό θέμα από τις εμπορικές επενδύσεις. Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά. Στο Αιγαίο έχουμε πλεονέκτημα»

.

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε αντίθετα η δημοσιογράφος των Παραπολιτικών Χριστίνα Πολίτη η οποία θεωρεί ότι είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. «Μέχρι τις αμερικανικές εκλογές δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πάρει τηλέφωνο να πιέσει τον Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίζει καθυστερήσεις και η Άγκυρα δεν υπολογίζει την Μέρκελ. Είναι σε κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση και ανησυχούν στο Μέγαρο Μαξίμου για την κορύφωση της προκλητικότητας των Τούρκων».

Όσον αφορά την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ο κ. Φενέκος θεωρεί ότι η Τουρκία αν ήθελε να προκαλέσει επεισόδιο θα το είχε ήδη κάνει. «Είναι επιφυλακτική η Τουρκία. Φοβάται την επιχειρησιακή ικανότητα των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θέλει πόλεμο. Πιέζει για να βάλει στο τραπέζι όλα τα θέματα μέχρι τον Δεκέμβριο» ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κ. Υφαντής τόνισε ότι: «Έχει υπάρξει απόφαση που σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός επεισοδίου στο Καστελλόριζο. Αυτό που με ανησυχεί είναι τι θα συμβεί αν η Τουρκία συνεχίσει προς τα δυτικά και παραβιάσει την οριοθετημένη ζώνη. Τότε θα είμαστε πολύ κοντά σε στρατιωτική εμπλοκή. Αυτή για μας είναι η κόκκινη γραμμή».

Shares