Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Υπολογίστε με πέντε βήματα αν σας συμφέρει να «τρέξετε» για τις γονικές παροχές

Έχουν απομείνει 15 εργάσιμες μέχρι να λήξει η χρονιά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζουν με την αγωνία των… γονικών παροχών. Χιλιάδες επικοινωνούν με τους συμβολαιογράφους για να μάθουν αν μπορούν να προλάβουν την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Κάποιοι σπεύδουν άδικα, πολύ απλά διότι στην περιοχή τους δεν αυξάνεται η αντικειμενική αλλά μειώνεται. Άλλοι, έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο και από το νέο έτος θα έρθουν αντιμέτωποι με επιβαρύνσεις χιλιάδων ευρώ. Το ερώτημα τώρα είναι. Πώς θα μάθω την τελευταία στιγμή αν πρέπει να σπεύσω; Η απάντηση δίδεται σε πέντε βήματα και μπορεί να γίνει πολύ συγκεκριμένη. Είτε ενδιαφέρεστε για γονική παροχή, είτε για αγορά, τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

  1. Εντοπίζω την περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο για να δω αν αυξάνεται (και πόσο) η αντικειμενική αξία του ακινήτου μου

Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω της εφαρμογής που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Θα την βρείτε στην διεύθυνση https://maps.gsis.gr/valuemaps/. Πατώντας το κουμπί 2018 θα δείτε τις σημερινές τιμές ζώνης (σ.σ το 2018 είναι το τελευταίο έτος κατά το οποίο έγινε αναθεώρηση) ενώ πατώντας το 2021 θα δείτε τις τιμές που θα ισχύουν από το 2022 και μετά.

  1. Υπολογίζω τα έξοδα μεταβίβασης για την γονική παροχή με την σημερινή και την νέα αντικειμενική αξία.

Μια πρώτη πολύ καλή εικόνα θα πάρετε με την ηλεκτρονική εφαρμογή του fpress.gr. Θα γράψετε την εκτιμώμενη αντικειμενική αξία του ακινήτου (σ.σ θα την βρείτε από το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αν και υπάρχει μια διαφοροποίηση σε σχέση με αυτήν που χρησιμοποιείται για τον φόρο μεταβίβασης) και θα γράψετε και την νέα αυξημένη τιμή. Αυτομάτως θα δείτε και την πρόσθετη επιβάρυνση που θα προκύψει και για τα συμβολαιογραφικά και για τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου. Λογικά επιβάρυνση δεν θα υπάρξει λόγω του φόρου γονικών παροχών καθώς το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ καλύπτει σχεδόν τους πάντες.

  1. Συνυπολογίζω την επιβάρυνση από την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου

Είναι ένα έξοδο που θα προστεθεί από την 1/1/2022 (ή πιθανώς κάποιες εβδομάδες αργότερα) και πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς κινείται στα 500-1000 ευρώ ανάλογα με το ακίνητο. Θα είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση οπότε κάποια στιγμή θα το βρείτε μπροστά σας. Τουλάχιστον, το ζητούμενο είναι να κάνετε τώρα τη συναλλαγή που θέλετε χωρίς να επιβαρυνθείτε άμεσα.

  1. Και αν θέλω να αγοράσω ακίνητο και όχι να κάνω γονική παροχή;

Ισχύει ακριβώς η ίδια διαδικασία. Απλώς εκεί πρέπει να λάβετε υπόψη τον φόρο μεταβίβασης στα μεταχειρισμένα. Αν αγοράζετε πρώτη κατοικία βέβαια, δεν υπάρχει φόρος μεταβίβασης. Πώς θα τα μάθετε όλα αυτά; Και πάλι με το εργαλείο του fpress.gr.

https://www.fpress.gr/ypologistika-ergaleia/story/70723/ypologiste-ta-exoda-agoras-akinitoy-prin-kai-meta-tin-allagi-ton-antikeimenikon-axion

  1. Απευθύνεστε σε συμβολαιογράφο.

Αν κρίνετε ότι πρέπει να κάνετε την μεταβίβαση μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε τον συμβολαιογράφο. Προσοχή: όχι για γονική παροχή μετρητών. Μόνο για ακίνητα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η δήλωση μεταβίβασης μέχρι το τέλος του έτους καθώς μόνο έτσι διασφαλίζεται η εφαρμογή των σημερινών αντικειμενικών αξιών. Για την υπογραφή των συμβολαίων, θα υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, για να είστε ασφαλείς, θα πρέπει η δήλωση να γίνει μέχρι 31/12. Προσοχή: από την Δευτέρα 13/12 δίδεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών.

 

fpress.gr

Shares