Πέμπτη , 1 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Υποκύψαμε ακόμα και στην Αίγυπτο….

Υποκύψαμε ακόμα και στην Αίγυπτο....

Υποκύψαμε ακόμα και στην Αίγυπτο.

Του Πέτρου Χασάπη

Τόσα χρόνια δεν υπογράφουμε και δεν οριοθετούμε ΑΟΖ με την Κύπρο, όπως έχουμε δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο, από δική μας καθαρά άρνηση. Και η άρνηση αυτή προέρχεται από το φόβο της ηγετικής ελίτ της χώρας μας, απέναντι στην Τουρκία. Η απεμπόληση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο,  εντάχθηκε κι αυτή στην επί δεκαετίες ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας.

 

Η συνεχής όμως και μάλιστα κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, ο υβριδικός πόλεμος τελευταία με την εργαλειοποίηση των λαθρομεταναστών και κυρίως η υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, πανικόβαλαν την ελληνική ελίτ τόσο, που άρχισε τις εκχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας προς πάσα κατεύθυνση.

 

Πρώτο κρούσμα ήταν η υπογραφή για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, όπου η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι τα διαπόντια  νησιά μας και οι Στροφάδες έχουν μειωμένη ΑΟΖ. Δεύτερο κρούσμα είναι η υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού μερικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, όπου αναγνωρίσαμε επίσημα ως κράτος ότι η νήσος Κρήτη και άλλα νησιά μας έχουν μειωμένη ΑΟΖ, δίνοντας έτσι περισσότερη ΑΟΖ στην Αίγυπτο, αλλά και περισσότερα επιχειρήματα στην Τουρκία για αυξημένες διεκδικήσεις. Υπενθυμίζω απλά, ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν υπογράφαμε ΑΟΖ με τη Λιβύη, μόνο και μόνο, επειδή η τελευταία ήθελε περιορισμένη επήρεια για τη Γαύδο, ώστε να μην το χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα οι Τούρκοι. Όμως τώρα αναγνωρίσαμε μειωμένη επήρεια ακόμα και γι’ αυτή την ίδια την Κρήτη.

 

Μέχρι και η Αίγυπτος λοιπόν αντιλήφθηκε τον πανικό της ελληνικής ελίτ και φυσικά της ελληνικής κυβέρνησης και εκμεταλλεύθηκε το γεγονός. Όμως η Αίγυπτος ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί και κάτι ακόμα χειρότερο. Το άρθρο 1 παράγραφος ε΄ της συμφωνίας (όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, καθόσον στους επίσημους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, που είναι τα κόμματα, δεν δόθηκε ακόμα), αναφέρεται κατά λέξη: «…. εάν οιοδήποτε από τα δύο Μέρη διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό την οριοθέτηση της Αποκλειστικής του Οικονομικής Ζώνης με άλλο Κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό, προτού καταλήξει σε τελική συμφωνία με το τρίτο κράτος, θα ενημερώσει και θα διαβουλευθεί με το άλλο Μέρος».

 

Η πιο πάνω διάταξη της συμφωνίας φωτογραφίζει ακριβώς και κυρίως τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, για τη οριοθέτηση μεταξύ μας ΑΟΖ. Δηλαδή, η Αίγυπτος μας ανάγκασε να διαβουλευθούμε μαζί της πριν υπογράψουμε συμφωνία για ΑΟΖ με την Κύπρο, που είναι ένα καθαρά διμερές θέμα. Μην μας διαφεύγει ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο μπορεί εύκολα να αλλάξει και να έλθουν στην εξουσία οι φιλότουρκοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οπότε τότε, όχι μόνο συγκατάθεση για ΑΟΖ με την Κύπρο δεν πρέπει να περιμένουμε, αλλά ούτε για την ισχύ της παρούσας συμφωνίας, δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι.

 

Πέρα όμως από αυτό, το άρθρο 2 αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «Σε περίπτωση που υπάρχουν φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτείνονται από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενός Μέρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του άλλου Μέρους, τα δύο Μέρη θα συνεργασθούν προκειμένου να επιτύχουν συμφωνία ως προς τους τρόπους εκμετάλλευσης αυτών των πόρων». Δηλαδή, στην ουσία με το άρθρο αυτό, συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται και στις δύο ΑΟΖ. Αυτό ειδικά το θεωρώ ότι είναι μια πρόδρομη συμφωνία, που θα εφαρμοσθεί για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία των κοιτασμάτων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Όλα τα πιο πάνω, δείχνουν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες, η Ελλάδα απεμπολεί συνεχώς κυριαρχικά της δικαιώματα, ώστε να προετοιμασθεί σιγά σιγά ψυχολογικά ο λαός, στη συνεχή διολίσθηση προς τους όρους που θέτει η Τουρκία για συμφωνία. Κρίμα, σε όλους όσους φοβούνται και τρώνε το πολιτικό «παραμύθι».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares