Παρασκευή , 14 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Υποχρεωτικός πλέον ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια, δηλώνει ο Λέκκας

Οι προληπτικοί έλεγχοι, που υφίσταντο έως τώρα στα δημόσια κτήρια, γίνονται υποχρεωτικοί γνωστοποίησε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη σύσκεψη εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτηρίων.

«Με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικός ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτήρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Όπως διευκρίνισε «οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει την δεκαετία του 2000, όμως είχαν ένα προαιρετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουμε στην Ελλάδα, μόνο τα 16.000 με 17.000 κτήρια να έχουν απογραφεί.

Έχει γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και αυτή η βάση δεδομένων υπάρχει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Έως τώρα, παρά τις εκκλήσεις που κάναμε για τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο, το ποσοστό των κτηρίων ήταν πολύ χαρακτηριστικά μικρό που ελέγχετο κάθε χρόνο.

Κτήρια και αντισεισμικοί κανονισμοί

«Το 30% των κτηρίων στην επικράτεια έχουν δομηθεί με τον νέο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό». Αυτά τα κτήρια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Από κει και πέρα υπάρχει ένα 30% κτηρίων που δομήθηκαν από το -69 μέχρι το -84. Αυτά τα κτήρια τα οποία δομήθηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δεν έχουν πρόβλημα, εκτός εάν έχουν γίνει παρεμβάσεις, αν είναι ασυντήρητα και ούτω καθεξής.

Από το 1959 και πριν έχουμε κτήρια τα οποία δεν έχουν κανονισμό απλά και μόνο υπήρχαν κάποιες οδηγίες από την πολιτεία μέχρι το 1959. Αυτά τα κτήρια είναι κατά προτεραιότητα σε έλεγχο. Όχι ότι είναι επικίνδυνα κτήρια, αλλά πρέπει να δούμε τη στάθμη επιτελεστικότητας, όπως δηλαδή τη στάθμη αντισεισμικής θωράκισης, έτσι ώστε να βελτιώσουμε στατικά τα κτήρια αυτά, τα οποία έχουν χτιστεί μέχρι το 1959.

Όπως υπογράμμισε, πρέπει να αποτυπώσουμε με προσεισμικούς ελέγχους τα 30.000 κτήρια που μένουν, αλλά και τα 25.000 που έχουν ήδη ελεγχθεί, γιατί δεν σημαίνει ότι ελέγχεται το κτήριο και θεωρείται ασφαλές σε βάθος χρόνου. Πρέπει κάθε 5-10 χρόνια να επανελέγχουμε τα κτήρια, έτσι ώστε να διαπιστώνεται η αντισεισμική τους επάρκεια.

Πηγή: ΕΡΤ/voria.gr

Shares