Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του Ελληνικού 5ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% (3,88%) ενώ το 10ετές διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα με απόδοση 4,5%.

Η συγκριτικά καλύτερη απόδοση των ελληνικών ομολόγων σήμερα σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά – κάτι που δείχνει η μείωση του περιθωρίου (spread) – αποδίδεται κυρίως στην επιβράδυνση που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε αντίθεση με την αυξητική πορεία του δείκτη στην ΕΕ τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, αρχίζει να διαφαίνεται γενικότερα ότι οι αγορές προεξοφλούν μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ για το μέλλον, μετά από τη συνολική αύξηση κατά 2% από το καλοκαίρι.

Σε αυτό συνέβαλαν οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξη για την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Νοτ – ο οποίος συγκαταλέγεται στα “γεράκια” της νομισματικής πολιτικής – δήλωσε ότι παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση η επόμενη αύξηση του επιτοκίου στις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να είναι μεταξύ 0,5% – 0,75%.

Σε αυτό το κλίμα, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 76 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,64% από 4,74%, έναντι 2,13% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) να διαμορφωθεί στο 2,51% από 2,62% που έκλεισε στο τέλος του προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9882 δολάρια από το επίπεδο των 0,9924 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9925 δολάρια.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares