Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Υποχώρησαν από τα υψηλά εννέα μηνών οι ευρωαγορές

Υποχώρησαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης σε ΗΠΑ και Ευρώπη να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,8% και έκλεισε στις 457,16 μονάδες μετά το υψηλό εννέα μηνών που σημείωσε την Παρασκευή.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ για τις νέες θέσεις εργασίας ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τροφοδοτόντας εκ νέου τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να υιοθετήσει πιο επιθετική στάση έναντι του πληθωρισμού εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα.

Την ίδια στιγμή, τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της και μετά τον Μάρτιο καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και σε δομικό επίπεδο, δηλαδή χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, παραμένει σε ιστορικά υψηλά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα περιμένει να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ενώ για τη συνέχεια δεν απέκλεισε και νέες αυξήσεις με το ύψος τους να καθορίζεται από τα εισερχόμενα στοιχεία.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε 0,8% και έκλεισε στις 15.345,91 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,3% στις 7.137,10 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,8%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ έκλεισε με μικρά κέρδη 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,7%.

Στα μάκρο της ημέρας, σημαντική αύξηση, υψηλότερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, κατέγραψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2022 κατά 3,2% σε επίπεδο μήνα, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν μεν αύξηση αλλά μικρότερη, κατά 2% σε επίπεδο μήνα.

Πηγή: capital.gr

Shares