Πέμπτη , 19 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Υπό κατάρρευση το τουρκικό σύστημα υγείας – Χιλιάδες γιατροί μεταναστεύουν στο εξωτερικό

O τουρκικός ιατρικός σύλλογος (TTB) έχει προειδοποιήσει ότι χιλιάδες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια και περίπου 8.000 ετοιμάζονται να φύγουν. Το TTB κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα για να σταματήσει η μετανάστευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Süleyman Kaynak, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του τμήματος του TTB στη Σμύρνη, περισσότεροι από 3.000 γιατροί έχουν φύγει από την Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια για να εργαστούν σε άλλες χώρες και περίπου 8.000 φοιτητές ιατρικής σχολής σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία. “Οι συνάδελφοί μας αναζητούν εργασία εκτός της χώρας. Οι περισσότεροι γιατροί με τους οποίους έχουμε μιλήσει έχουν την ίδια ιδέα”, δήλωσε ο Kaynak στην εφημερίδα Cumhuriyet την Τετάρτη.

Ο Selçuk Candansayar, ο οποίος διδάσκει σε ιατρική σχολή στο Πανεπιστήμιο Gazi στην Άγκυρα, είπε επίσης ότι η αποχώρηση από τη χώρα είναι ένα όνειρο για τους περισσότερους από τους καλύτερους μαθητές και βοηθούς του.

“Αυτή η χώρα ξοδεύει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια για να εκπαιδεύσει έναν γιατρό. Οι καλύτεροι απόφοιτοί μας έρχονται να με βλέπουν κάθε εβδομάδα για να με ρωτήσουν πώς μπορούν να πάνε και να εργαστούν στο εξωτερικό”.

Οι χαμηλοί μισθοί, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η ψυχολογική και η σωματική βία, οι διακρίσεις και η ανασφάλεια είναι οι αιτίες αυτής της τάσης, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα με έρευνες περισσότερων από 6.000 γιατρών σε όλη τη χώρα. Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υπέστη σωματική ή λεκτική βία από ασθενείς ή συγγενείς τους, το 76% παραπονέθηκε ότι δεν πληρώθηκε για υπερωρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 68% τόνισε την έλλειψη χρόνου για τη σωστή φροντίδα των ασθενών και το 45% ανέφερε ανεπαρκείς μισθούς.

“Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου έχουν περισσότερους από εκατό ασθενείς σε μια μέρα, πώς θα είναι δυνατόν να φροντίζουμε επαρκώς τόσους πολλούς ασθενείς”, δήλωσε στην Efe ο Yilmaz Kurt, γιατρός στην μονάδα επειγόντων περιστατικών ενός ιδιωτικού νοσοκομείου στην Άγκυρα. Ο γιατρός υπενθύμισε τον αυξημένο φόρτο εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Βία στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τον Κουρτ, η βία είναι πλέον ρουτίνα στα νοσοκομεία, όπου μερικοί άνθρωποι έρχονται οπλισμένοι. “Ενενήντα τοις εκατό των γιατρών στη μονάδα έκτακτης ανάγκης βίωσαν κάποιο είδος βίας”, λέει. Η έρευνα του TTB δείχνει ότι μόνο πέρυσι αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 περιπτώσεις βίας κατά των γιατρών στην ευρασιατική χώρα.

“Τούρκοι γιατροί και χειρουργοί μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε όλες τις κλινικές στη Γερμανία”, λέει ο Kenan Ipek, χειρουργός υπεύθυνος για το συντονισμό των μονάδων έκτακτης ανάγκης σε ορισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ipek επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει αρκετούς γιατρούς που έχουν φύγει για να εργαστούν στη Δυτική Ευρώπη. “Οι συνάδελφοί μας φεύγουν λόγω των κακών συνθηκών εργασίας, της βίας και της αστάθειας της οικονομίας. Δεν βλέπουν καλύτερο μέλλον εδώ για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Και όλα έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία”, λέει.

Σύμφωνα με το TTB, η διακοπή της μετανάστευσης των γιατρών αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το τουρκικό σύστημα υγείας. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να «σταματήσει η βία, να μειωθούν οι ώρες εργασίας και να βελτιωθούν οι μισθοί», τόνισε ο σύλλογος.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares