Τρίτη , 1 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας: «Έχουμε ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την Τουρκία – Η Κύπρος δεν μας έχει καθόλου ανάγκη»…

ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας: «Έχουμε ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την Τουρκία - Η Κύπρος δεν μας έχει καθόλου ανάγκη»...

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκάλυψε σε πρωινή εκπομπή πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με την Τουρκία αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα «συμπεφωνημένο πλαίσιο διαλόγου», με λίγα λόγια δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τι θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει ακόμα τέτοια κατανόηση με την τουρκική πλευρά, είναι μία που η ελληνική πλευρά το επιδιώκει αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σας λέω αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα ο υπυοργός Εξωτερικών έδωσε μήνυμα εγκατάλειψης της Κύπρου(!) ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρήσεων αποδεσμεύοντας πλήρως την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα. Όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές γεωτρήσεις απάντησε: 

«Είναι απαράδεκτο, θα στηρίξουμε την Κύπρο στην ΕΕ , αλλά δεν θα την αντικαταστήσουμε, είναι ανεξάρτητο κράτος, δεν μας έχει καθόλου ανάγκη».

Όσον αφορά την οριοθέτηση με την Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο μίας μερικής οριοθέτησης: «Θα μπορούσε η συμφωνία με την Αίγυπτο να έχει φάσεις, και η πρώτη φάση να είναι μία μερική οριοθέτηση».

Με λίγα λόγια η Αθήνα δεν θα ενοχλήσει την Άγκυρα με μία συμφωνία με την Αίγυπτο και θα αφήσει τα νησιά απ’έξω.

Το θέμα με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο κ. Δένδιας είπε ότι τόσο για την Ελλάδα είναι ανύπαρκτη και πρόσθεσε: «H αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική».

Για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο, δήλωσε ο υπουργός, όμως -όπως είπε- δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και ότι η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα.

«Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα της Άγκυρας διεθνώς»

πηγή

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares