Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη για την απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ για την απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία.

Σε αυστηρή διαμαρτυρία προς τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, προέβη χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Η Αθήνα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για μια σειρά από ρωσικές ενέργειες, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση του στις 27 Ιουνίου το ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία» και υπογράμμιζε ότι τα άτομα αυτά «διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε εκφράσει την εκτίμηση οτι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να ομαλοποιηθεί η διπλωματική δραστηριότητα σε Μόσχα και Αθήνα.

Οι αμοιβαίες απελάσεις είχε πει δεν είναι επιλογή της Μόσχας και διαβεβαίωσε ότι παρά τη μείωση της στελέχωσής τους, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

newsbomb.gr

Shares