Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Τελευταία Νέα

Υπερπανσέληνος Αυγούστου 2023: Πότε θα απολαύσουμε την δεύτερη πανσέληνο του μήνα

Υπερπανσέληνος: Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα απολαύσουμε στο τέλος του καλοκαιριού.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι προ των πυλών, σε ένα αστρονομικό φαινόμενο το οποίο θα αργήσει πολλά χρόνια να επαναληφθεί.

Η πρώτη πανσέληνος του μήνα είχε πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου, ενώ μεσολάβησε και η Νέα Σελήνη της 1ης Αυγούστου. Πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο δεν πρόκειται να δούμε ξανά μέχρι τις 31 Μαΐου του 2026.

Σύμφωνα με το «Time and Date», η δεύτερη πανσέληνος, η οποία καλείται Υπερπανσέληνος, για τον Αύγουστο του 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Αυγούστου, με την κορύφωση να σημειώνεται στις 04:35 τα ξημερώματα. Στον ελλαδικό χώρο, η δύση του ηλίου θα λάβει χώρα περίπου στις 19:55 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και την προηγούμενη, καθώς και την επόμενη νύχτα, επομένως θα απολαύσουμε συνολικά για 3 νύχτες το θέαμα της ολόγιομης Σελήνης.

Αν και φέτος η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται «Μπλε Φεγγάρι», κανονικά το πλήρες φεγγάρι του εν λόγω μήνα είναι γνωστό ως «Φεγγάρι του Οξυρρύγχου».

Η συγκεκριμένη ονομασία, όπως και τα περισσότερα ονόματα της πανσελήνου, προέρχεται από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα συνήθιζαν να ψαρεύουν το εν λόγω ψάρι.

Τι είναι η Υπερπανσέληνος

Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος» και μάλιστα πρόκειται για την προτελευταία του έτους, με την επόμενη να αμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 θα έχουμε συνολικά 4 «σούπερ» φεγγάρια, το ένα μετά το άλλο (από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο).

Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ό,τι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη).

Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανητάριου, Διονύση Σιμόπουλο, η πανσέληνος του Αυγούστου μπορεί να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Shares