Τετάρτη , 28 Ιουλίου 2021
Τελευταία Νέα

Υπερόπλο “Iskander”: Οι Αμερικάνοι αντιγράφουν τον Ρωσικό όλν αμερικανικό τρόπο: οι Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πώς να ανταποκριθούν στη Ρωσία

“Iskander” με τον αμερικανικό τρόπο: οι Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πώς να ανταποκριθούν στη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ, 3 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Nikolay Protopopov. Η γκάμα είναι ίδια με εκείνη των επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων, υψηλός ρυθμός πυρός και ακρίβεια στόχευσης – οι Αμερικανοί αναπτύσσουν ένα πυροβόλο όπλο πολύ μεγάλης εμβέλειας που μπορεί να πυροβολήσει στα 1800 χιλιόμετρα. Οι σχεδιαστές είναι σίγουροι ότι τα βλήματα αυτού του όπλου θα παρακάμψουν εύκολα τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα. Ποιο είναι το σχέδιο του Πενταγώνου – στο υλικό της RIA Novosti.

Αξέχαστα παλιά

Το έργο ενός πολλά υποσχόμενου Στρατηγικού Όπλου Μακράς Απόστασης (SLRC) έγινε γνωστό το 2019. Το πρωτότυπο τοποθετήθηκε στο χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης Yuma στην Αριζόνα – μια σειρά δοκιμών θα διεξαχθούν εδώ έως το 2023. Με τη βοήθεια των Super όπλων, ο Αμερικανικός στρατός σκοπεύει να προβεί σε αμυντικές παραβιάσεις του εχθρού για την απρόσκοπτη πρόοδο των δυνάμεων του εδάφους. Ο πυροβολισμός υποτίθεται ότι πραγματοποιείται από “στρατηγικές” θέσεις απρόσιτες για αντίποινα.

Ο υπολογισμός για το SLRC – οκτώ άτομα, στην μπαταρία – τουλάχιστον τέσσερα όπλα. Υπάρχουν ήδη ανεπίσημες φωτογραφίες αυτού του τέρατος στον Ιστό. Δείχνουν πώς μεταφέρεται το πυροβόλο χρησιμοποιώντας τροχοφόρο τρακτέρ σε μια τεράστια πλατφόρμα. Όμως το μήκος του βαρελιού και το διαμέτρημα των πυρομαχικών δεν αποκαλύπτονται.

Εξωτερικά, το SLRC μοιάζει έντονα με την αμερικανική ανάπτυξη στα μέσα του περασμένου αιώνα, το ημι-κινητό κανόνι 280 mm M65 για την πυροδότηση βλημάτων με πυρηνικές κεφαλές. Η εγκατάσταση ονομάστηκε “Atomic Annie” – είναι το βαρύτερο όπλο πυροβολικού στον αμερικανικό στρατό. Είναι αλήθεια ότι η Annie δεν κράτησε πολύ – το 1960 αντικαταστάθηκε από πιο αποτελεσματικά κινητά οβιδοφόρα και τα τακτικά συστήματα πυραύλων.

Οι πιθανοί στόχοι του νέου κανονιού μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με ειδικούς, είναι αντικείμενα στη Ρωσία ή την Κίνα. Είναι πιθανό οι Αμερικανοί να αναπτύξουν τα σούπερ όπλα στην Πολωνία, τη Βαλτική ή την Κορέα. Ο στρατηγός John Rafferty, ο οποίος επιβλέπει το έργο, εξήγησε ότι ο στρατός των ΗΠΑ δεν έχει τίποτα να αντιταχθεί στα ρωσικά και κινεζικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και παράκτιων πυραυλικών συστημάτων.

M65 280mm ημι-στατικό κανόνι (Atomic Annie)

Επομένως, οι αμερικανικές δυνάμεις εδάφους χρειάζονταν ένα όπλο εδάφους-εδάφους ικανό να διαπεράσει μια αμυντική γραμμή πολλαπλών στρωμάτων, καταστρέφοντας βασικά στοιχεία αυτής και επιτρέποντας σε άλλες δυνάμεις να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τον Rafferty, το πυροβόλο θα συμπληρώσουν οι εκτοξευτές υπερηχητικών πυραύλων στο πεδίο της μάχης, οι οποίοι μπορούν επίσης να ξεπεράσουν εύκολα τον προστατευτικό θόλο του εχθρού.

“Ένα στρατηγικό πυροβόλο θα σας επιτρέψει να χτυπήσετε στόχους βαθιά στην άμυνα του εχθρού. Επιπλέον, σε σύγκριση με τους υποσχόμενους υπερηχητικούς πυραύλους, τα πυρομαχικά του θα είναι φθηνά », δήλωσε ο στρατιωτικός ηγέτης. Ο στρατός αναμένει ότι ένας πυροβολισμός από το SLRC θα κοστίσει 400-500 χιλιάδες δολάρια, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο από την εκτόξευση ενός πυραύλου κρουζ.+

Προσέγγιση στο Iskander

Εάν το έργο δεν ακυρωθεί, οι Αμερικανοί θα λάβουν το μεγαλύτερο όπλο στον πλανήτη. Το μέγιστο όριο του σύγχρονου πυροβολικού είναι 50-70 χιλιόμετρα. Τότε είναι που εκτοξεύονται οι ενεργοί πύραυλοι.

Πιθανότατα, τα πυρομαχικά SLRC θα είναι επίσης jet – με βοηθητικό κινητήρα στερεών καυσίμων. Το σύστημα πρόωσης δεν θα τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά τον πυροβολισμό, αλλά όταν το βλήμα έχει αποκτήσει ταχύτητα σε πολλά Machs. Αυτό θα απαιτήσει δορυφορικά ή αδρανειακά συστήματα καθοδήγησης.

Με τέτοιες δυνατότητες, το SLRC έρχεται κοντά στα επιχειρησιακά-τακτικά σύμπλοκα πυραύλων. Αλλά διατηρεί τα πλεονεκτήματα του πυροβολικού βαρελιών. Συγκεκριμένα, ένα βλήμα που εκτοξεύεται από ένα τέτοιο όπλο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταστραφεί λόγω της υψηλής ταχύτητάς του. Επιπλέον, μια μπαταρία τεσσάρων πυροβόλων θα είναι σε θέση να πυροβολήσει πολύ πιο έντονους και παρατεταμένους πυροβολισμούς από τους εκτοξευτές πυραύλων, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επαναφόρτωση.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Alexei Leonkov, το έργο SLRC δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια δημιουργίας ενός φθηνότερου δυνατού αναλόγου των ρωσικών επιχειρησιακών-τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander και Tochka-U (OTRK). Η εγκατάσταση bicaliber που βασίζεται στο σύστημα πυραύλων πολλαπλών εκτόξευσης HIMARS, το οποίο είναι σε λειτουργία με τον Στρατό των ΗΠΑ, είναι αισθητά κατώτερο από αυτά σε εύρος και ακρίβεια.

“Στο SLRC, είναι σημαντικό τα πυρομαχικά να έχουν μια ισχυρή κεφαλή και να κινείται με υπερηχητική ταχύτητα”, επισημαίνει ο ειδικός. “Ωστόσο, ένα συμβατικό βλήμα πυροβολικού δεν είναι ικανό να πετάξει χίλια μίλια – πρέπει πάντως να μετατραπεί σε πύραυλο”.


Λειτουργικό-τακτικό σύστημα πυραύλων (OTRK) “Iskander-M” κατά τη διάρκεια τακτικών ασκήσεων υπολογισμών σχετικά με τον έλεγχο πυραύλων

Το κύριο διαμέτρημα του Χουσεΐν

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη υπάρξει προσπάθειες στον κόσμο να δημιουργήσουν εξαιρετικά ισχυρά συστήματα πυροβολικού ικανά να πυροβολήσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα. Επιπλέον, τέτοια όπλα αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1980 με πρωτοβουλία του χειρότερου εχθρού των Ηνωμένων Πολιτειών – του Σαντάμ Χουσεΐν.

Πιστεύεται ότι οι Ιρακινοί προσέλκυσαν τον Καναδό μηχανικό Gerald Bull, ο οποίος ονομαζόταν ιδιοφυΐα πυροβολικού, στο έργο του πυροβόλου μεγάλης εμβέλειας στην ιστορία της «Μεγάλης Βαβυλώνας». Σχεδίασε ένα supergun με βαρέλι μήκους εκατόν εξήντα μέτρων και διαμέτρου ενός μέτρου.

Υποτίθεται ότι το σταθερό “κανόνι” θα μπορεί να πυροβολήσει βλήματα εξακόσια κιλών ή πυρομαχικά δύο τόνων σε απόσταση πάνω από χίλια χιλιόμετρα. Επιπλέον, η Βαβυλώνα μπόρεσε να εκτοξεύσει διαστημικούς δορυφόρους διακόσιων κιλών στην τροχιά της Γης.

Δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί το σχέδιο – οι προγραμματιστές κατάφεραν να δοκιμάσουν μόνο ένα μειωμένο πρωτότυπο διαμέτρου 350 mm. Το 1990, ο σχεδιαστής Bull πυροβολήθηκε στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες. Οι δολοφόνοι δεν βρέθηκαν. Και λίγο μετά, οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ.

Αρκετά τμήματα του βαρελιού supergun, που κατασχέθηκαν κατά τη μεταφορά από την Ευρώπη στο Ιράκ, φυλάσσονται τώρα στο Βρετανικό Βασιλικό Μουσείο Όπλων στο Πόρτσμουθ. Ο μεταφορέας τα πέρασε ως σωλήνες για τον αγωγό πετρελαίου.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares