Κυριακή , 29 Μαΐου 2022

Υπεράσπιση της πατρίδας μέχρι το τέλος! – Το χρονικό της ζωής ενός Αρμένιου στρατιώτη στο Αρτσάχ

Ο Haykaz γεννήθηκε στο Ερεβάν, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, πέτυχε ως φοιτητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν. Ο νέος άνδρας είχε όνειρο να γίνει επαγγελματίας της πληροφορικής επιστήμης. Ξεκινώντας το 2019, υπηρέτησε στον στρατό για δύο χρόνια στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. (Στη φωτογραφία ο Haykaz το 2003). 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πυροβολικό, έζησε δύο περιόδους συγκρούσεων: τον Ιούλιο του 2020 όταν ο στρατός των Αζέρων επιτέθηκε στο Ταβούς, μια επαρχία στα βορειοανατολικά της Αρμενίας και πάλι στον πόλεμο των 44 ημερών. Ο Haykaz έλαβε το μετάλλιο “Combat Duty” για την ηρωική του συμπεριφορά στο Ταβούς. 

Ενθυμούμενος τον πόλεμο αυτόν, είπε κάποτε στην οικογένειά του: “Όταν γυρίζω, βλέπω τα χωριά μας στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι μας κοιμούνται και ξυπνούν ήρεμα κάθε μέρα με σιγουριά ότι οι Αρμένιοι στρατιώτες σαν εμένα και τους συναδέλφους μου καλύπτουν τα νώτα τους τους. Πώς δεν θα μπορούσαμε να παλέψουμε για αυτούς; Τί μπορεί να είναι καλύτερο από το συναίσθημα να υπηρετούμε την πολιτεία και τη χώρα μας; “

Tavush Red Highlighted In Map Of Armenia Stock Illustration - Download Image Now - iStock

H επαρχία Ταβούς στο βορειοανατολικό τμήμα της Αρμενίας 

Σύμφωνα με τον πατέρα του Haykaz, κατά τη διάρκεια του πολέμου τον Ιούλιο του 2020, ο γιος του, τού τηλεφώνησε λέγοντας ότι αυτό πιθανώς θα ήταν το τελευταίο του τηλεφώνημα. “Κάλεσε να πει αντίο. Η κατάσταση ήταν πραγματικά σοβαρή. Έγιναν σκληρές μάχες στα σύνορα της επαρχίας Ταβούς και η ημέρα που κάλεσε ήταν ένα σημείο καμπής. Η ελίτ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν που ονομάζεται “Yashma” πολεμούσε ενάντια στους Αρμένιους στρατιώτες.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του Αρτσάχ, (σ.σ Ναγκόρνο – Καραμπάχ), ο Haykaz είχε τα στρατιωτικά του καθήκοντα στο Ταβούς. Έστειλε γραπτά μηνύματα στην αδερφή του Άρεβικ, ρωτώντας ρητορικά: “Ο έντονος αγώνας συνεχίζεται στο Αρτσάχ και δεν καταλαβαίνω γιατί κρατούν στρατιώτες σαν εμένα εδώ.” Η αδερφή του, γνωρίζοντας την αλήθεια που υπήρχε στην ερώτηση του αδελφού της, φοβόταν να τον χάσει και τού έστειλε μήνυμα, γράφοντας : “Έχετε ήδη δώσει τον αγώνα σας μερικούς μήνες πριν και τώρα είναι η σειρά των στρατιωτών που υπηρετούν στο Αρτσάχ.”

FAQ: ARTSAKH a.k.a. NAGORNO KARABAKH: Separating Facts From Fiction - THE BLUNT POST

H Δημοκρατία του Αρτσάχ πριν την εισβολή των Αζέρων 

Ο Haykaz απάντησε: “Όχι, αδερφή μου, δυστυχώς δεν καταλαβαίνεις. Εάν το Αρτσάχ πάψει να υπάρχει, δεν θα υπάρχετε ούτε εσείς, ούτε το σπίτι μας. Εάν το Αρτσάχ πάψει να υπάρχει, ολόκληρη η Αρμενία μια μέρα δεν θα υπάρχει.” Στις 14 Οκτωβρίου 2020, ο πυροβολητής Haykaz με τους συντρόφους του μεταφέρθηκε στο έδαφος του Αρτσάχ. Στις 29 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από τα γενέθλιά του, τραυματίστηκε σοβαρά από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, (UAV), κοντά στην πόλη Σούσι. Αφού υποβλήθηκε στην πρώτη χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Αρτσάχ, ο Haykaz τέθηκε σε τεχνητό κώμα και μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Ερεβάν.

Στα γενέθλιά του, αγνοώντας την κατάσταση, οι συγγενείς του Haykaz περίμεναν ανυπόμονα την κλήση του για να τον συγχαρούν. Αλλά δεν έλαβαν κλήση. Τα συγχαρητήρια δεν έφτασαν ποτέ. Ο Haykaz “γιόρτασε” τα γενέθλιά του σε τεχνητό κώμα στο τμήμα ανάνηψης του στρατιωτικού νοσοκομείου. Πάλεψε για τη ζωή του επί 15 ημέρες στα πεδία μαχών του Αρτσάχ και για 11 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στις 9 Νοεμβρίου, όταν το μεγαλύτερο μέρος του Αρτσάχ παραδόθηκε στον εχθρό, μία ώρα πριν το τέλος του πολέμου, ο νεαρός στρατιώτης είπε αντίο για πάντα στη ζωή.

Leaders of Turkey, Azerbaijan hold talks in recaptured city | World News | journalstar.com

Σε ολόκληρο τον κόσμο είναι πάρα πολλοί εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αζέρο ομόλογό Ιλχάμ Αλίγιεφ ως εγκληματίες πολέμου

Ο Haykaz υπερασπίστηκε την πατρίδα του μέχρι το τέλος! Πολέμησε και δεν έφυγε ακόμη και όταν συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτόν τον πόλεμο. Στη πολύ σύντομη τηλεφωνική του συνομιλία με γονείς και στενούς φίλους κατά τη διάρκεια των ημερών των σκληρών αναμετρήσεων, ανέφερε μερικές φορές: “Υποχωρούμε συνεχώς, η τακτική υποχώρηση είναι κάπως περίεργη, υποθέτω ότι πρέπει να περικυλώσουμε τον εχθρό, αλλά εμείς δεν το κάνουμε. Δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει.”

Κατά την τελευταία τηλεφωνική του συνομιλία με τη μητέρα του είπε: “Δεν θέλω να χάσω το Αρτσάχ μπροστά στα μάτια μου, αλλά μοιάζει να συμβαίνει. Ντρέπομαι για τον εαυτό μου. Αυτό είναι ντροπή. ” Ο στρατιώτης Haykaz Mkrtchyan ήταν μόλις 20 ετών. Λείπει πάρα πολύ στην αδελφή του, η οποία πιστεύει πως η ψυχή του Haykaz πετά πάνω από τα βουνά του Ταβούς, το μέρος που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά.

Πηγή: Persecution.org – International Christian Concern, (ICC)

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares