Δευτέρα , 1 Μαρτίου 2021
Τελευταία Νέα

Υπάρχει ΚΙΝΔΥΝΟΣ να μετατραπεί η Μεσόγειος σε ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΜΝΗ;… (BINTEO)

Η συνέντευξη του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στις 2 Ιουνίου 2020  στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, δημιούργησε αίσθηση, σε όσους ασχολούνται με τα διπλωματικά της χώρας μας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, απάντησε: «Με την Ιταλία οι συζητήσεις μας είναι αρκετά ώριμες. Έχουμε προχωρήσει στη συζήτηση με την ιταλική πλευρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Σε κάθε φάση που είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση είτε με την Ιταλία, είτε με την Αλβανία είτε με τη Λιβύη η απόλυτα μαξιμαλιστικές τάσεις οι οποίες επεκράτησαν στη δική μας διαπραγματευτική ομάδα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, δεν μας έχουν οδηγήσει στο να έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία η οποία σήμερα θα μας κατοχύρωνε.

Και αυτό δείχνει ότι όταν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας θέματα θα πρέπει να δίνουμε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, να υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και ευελιξίας διότι αν κινούμαστε με την άποψη ότι το μάξιμουμ των διεκδικήσεών μας μπορεί να είναι και το απόλυτα σωστό, χωρίς να υπάρχει ένα περιθώριο ώστε με τον άλλο πραγματικά να βρεις μια συμφωνία η οποία να ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές, να είναι δηλαδή στα πλαίσια του win-win, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε».

Σε αυτά τα θέματα αναφέρθηκε και η κα Μπαγκογιάννη χθες (3/6/2020) στο ΣΚΑΙ

Μπακογιάννη για ΑΟΖ με Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο και Λιβύη – Γι αυτό δεν καταθέτουμε συντεταγμένες – Δεν μπορούμε να έχουμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις…. (ΣΚΑΙ 03/06/2020)

Gepostet von De-Facto am Mittwoch, 3. Juni 2020

Προφανώς και δεν ήταν τυχαία η ρήση αυτή του κου Βαρβιτσιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠ.ΕΞ ο αναπληρωτής Υπουργός είχε στο μυαλό του τις συζητήσεις με τη Λιβύη και πως αυτές κατέρρευσαν.

Η Ελλάδα δεν δέχτηκε στο παρελθόν την πρόταση της Λιβύης να μειωθεί η επήρεια τη Γαύδου κατά 3,7% στην οριοθέτηση ΑΟΖ….  Το τι σημαίνει αυτό για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και το πώς μπορεί να μας περιορίσει η Τουρκία, η συνέχεια…. ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares