Τρίτη , 19 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Υγειονομικό διαβατήριο: Μόνο με απόδειξη εμβολιασμού θα μπορούν να ταξιδεύουν οι πολίτες – Λόγια του… «αέρα» ξανά από την ΝΔ

Δεν θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο; Από ότι φαίνεται θα είναι…

Τουλάχιστον 5 αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν ένα ψηφιακό πάσο για τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο που θα αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις να εφαρμοστεί και σε εργασιακούς χώρους χώρους, θέατρα, ξενοδοχεία και αλλού.

Το υγειονομικό διαβατήριο βέβαια δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά για τις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών. Υπήρχε από όταν πήγαιναν μετανάστες στις ΗΠΑ και περνούσαν από τη νήσο Ελις στη Νέα Υόρκη και έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι υγιείς.

Από τότε βέβαια, πέρασαν πολλά χρόνια και πολλές πανδημίες και ακόμα και σήμερα υπάρχουν κράτη που ζητούν από τους ταξιδιώτες που φτάνουν σε αυτά να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κίτρινου πυρετού αν ο προηγούμενος σταθμός τους θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου.

Όπως και να έχει η συζήτηση έχει επανέλθει με αφορμή τον κορονοϊό και όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, ήδη αεροπορικές εταιρείες θα αξιώνουν από τους επιβάτες τους να έχουν μαζί τους αποδεικτικό στοιχείο ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού.

Και αυτό ίσως να επεκταθεί και σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε ξενοδοχεία και θέατρα όπου όσοι θα εισέρχονται θα πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη ανοσίας.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θεωρείται αδύνατον να κάνουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς καθώς αυτό μπορεί να προσκρούσει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πως οι πολίτες δηλαδή θα επιτρέπουν τόσο προσωπικά τους στοιχεία να αποθηκεύονται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων; Και πως αυτά τα δεδομένα δεν θα πέσουν σε χέρια που δεν θα έπρεπε να πέσουν;

Πάντως, οι 5 αεροπορικές εταιρείες που σκοπεύουν να προχωρήσουν το σχέδιο αυτό, να φτιάξουν δηλαδή ένα ψηφιακό πάσο για τους επιβάτες τους, χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα την CommonPass που αποθηκεύει μόνο περιορισμένα δεδομένα στο κινητό του επιβάτη, έναν κώδικα QR που δείχνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για είσοδο.

Ωστόσο,αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία θέλοντας να εξυπηρετήσει για ακόμα μία φορά τα ποσοστά αποδοχής της από τον ελληνικό λαό και θέλουντας να μην δημιουργήσει κι άλλες εντάσεις που δεν δύναται να διαχειριστεί, κάνει λόγο για μη υποχρεωτικό εμβόλιο χωρίς για ακόμα μία φορά να εξετάζει όλες τις παραμέτρους και τις διεθνείς συγκυρίες με τις οποίες έχει δείξει ότι λειτουργεί με απόλυτη σύμπνοια.

Το εμβόλιο λοιπόν, μαλλον τείνει προς τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα μιας και σε περίπτωση που κάποιος δεν υποβληθεί σε αυτό δεν θα μπορεί ούτε να ταξιδέψει ούτε να δουλέψει ούτε να διασκεδάσει!

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares