Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Ξέσπασμα της χολέρας στη Συρία

Η Συρία έχει καταγράψει 81 θανάτους και περισσότερα από 24.000 ύποπτα κρούσματα της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας


Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της Δαμασκού και της Τουρκίας ότι επιδείνωσαν το θανατηφόρο ξέσπασμα της χολέρας στη Συρία, περιορίζοντας τη βοήθεια και τη ροή του νερού στα βορειοανατολικά της χώρας που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Η Συρία έχει καταγράψει 81 θανάτους και περισσότερα από 24.000 ύποπτα κρούσματα της εξαιρετικά μολυσματικής νόσου από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο πρώτο ξέσπασμα της χώρας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η Άγκυρα «απέτυχε να εξασφαλίσει» επαρκή ροή νερού στον ποταμό Ευφράτη και παροχή από τον στρατηγικό σταθμό νερού Αλούκ που ελέγχεται από την Τουρκία, ανέφερε το HRW.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα επέκρινε επίσης την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την «μεροληπτική εκτροπή της βοήθειας και των βασικών υπηρεσιών» μακριά από περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στα βορειοανατολικά.

Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής αντιμετωπίζουν εξασθένηση της ροής του ποταμού από τον Ευφράτη, όπου οι δοκιμές νερού τον Σεπτέμβριο απέδειξαν την παρουσία βακτηρίων που ευθύνονται για τη χολέρα, δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους ένας Κούρδος αξιωματούχος υγείας.

Οι αρχές των Κούρδων της Συρίας κατηγόρησαν επίσης τη γειτονική Τουρκία ότι εξοπλίζει το νερό σφίγγοντας τη βρύση ανάντη – ισχυρισμούς που η Άγκυρα έχει αρνηθεί.

«Η Τουρκία μπορεί και πρέπει να σταματήσει αμέσως να επιδεινώνει την υδατική κρίση στη Συρία», δήλωσε ο Άνταμ Κούγκλ, αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Ανατολής στο HRW. «Αυτή η καταστροφική επιδημία χολέρας δεν θα είναι η τελευταία υδατογενής ασθένεια που θα επηρεάσει τους Σύρους, εάν τα σοβαρά προβλήματα νερού της χώρας δεν αντιμετωπιστούν άμεσα».

Η χολέρα γενικά προσβάλλεται από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό και εξαπλώνεται σε κατοικημένες περιοχές που δεν διαθέτουν κατάλληλα δίκτυα αποχέτευσης ή ηλεκτρικό δίκτυο πόσιμου νερού.

«Οι μακροχρόνιοι περιορισμοί στη βοήθεια που φτάνει στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους… έχουν αφήσει τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και τις ανθρωπιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη βορειοανατολική Συρία να προσπαθούν να ανταποκριθούν σε μια ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα», δήλωσε η HRW, διευκρινίζοντας την υποτιθέμενη ευθύνη της συριακής κυβέρνησης.

Στο εσωτερικό της Συρίας, ο Ευφράτης ρέει κυρίως κατά μήκος εδάφους που ελέγχεται από ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές, των οποίων οι μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ εκτόπισαν το Ισλαμικό Κράτος από το τελευταίο κομμάτι συριακού εδάφους των τζιχαντιστών το 2019.

Η Τουρκία θεωρεί αυτούς τους Κούρδους μαχητές ως τρομοκράτες. «Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να διασφαλίσουν το δικαίωμα σε καθαρό νερό και υγεία για όλους στη Συρία», δήλωσε η HRW.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares