Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Ξέρετε σε ποιον ανήκει; Το εμβληματικό θολωτό κτίριο της Γλυφάδας απέναντι από τα Αστέρια

Κρύσταλλα Swarovski κοσμούν τις οροφές του κτιρίου ενώ χάρη στον ιδιαίτερο θόλο του δεν περνά ποτέ απαρατήρητο από όσους διασχίζουν την Παραλιακή – Ποιοι είναι όμως οι ιδιοκτήτες και ποια η χρήση του εμβληματικού κτιρίου της Γλυφάδας;

κείμενο Γιώργος Λαμπίρης

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ακίνητα των νοτίων προαστίων βρίσκεται στη Γλυφάδα και συγκεκριμένα απέναντι από τα Αστέρια, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος 111. Ο λόγος για το αρχηγείο της σαουδαραβικής οικογένειας επιχειρηματιών, Olayan. Το κτίριο δεν περνάει απαρατήρητο για όσους συχνά διασχίζουν την Παραλιακή, ενώ την ίδια στιγμή δεν υφίστανται συγκεκριμένα διακριτικά που να είναι ορατά από απόσταση και να δηλώνουν τη χρήση του ακινήτου αλλά και τους ιδιοκτήτες του.

olayan ktirio glyfada paraliaki 4

Την κατασκευή του έργου είχε αναλάβει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η εταιρεία Berios Α.Ε., η οποία έχει την έδρα της στο Μαρούσι και ειδικεύεται στην κατασκευή πολυτελών κατοικιών αλλά και εμβληματικών εταιρικών ακινήτων, όπως το συγκεκριμένο.

olayan ktirio glyfada paraliaki 2

Tην αρχιτεκτονική μελέτη του ακινήτου είχε εκπονήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς, ο οποίος ταυτίστηκε κυρίως κατά τη δεκαετία του 2000 με αρκετά ιδιαιτέρως χαρακτηριστικά και εξέχοντα ακίνητα στην Αθήνα. Το γραφείο Μπαρμπαλιά έχει σχεδιάσει κατά καιρούς εγκαταστάσεις για πολλές γνωστές επιχειρήσεις, όπως οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, η Interamerican, η BNP Paribas, η Hard Rock, ο όμιλος Σαρακάκη.

olayan ktirio glyfada paraliaki 3

Στα βασικά του χαρακτηριστικά του κτιρίου της λεωφόρου Ποσειδώνος είναι ότι διαθέτει στοιχεία από λευκό πεντελικό μάρμαρο, αλλά και καμπύλο γυαλί, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί ο ιδιαίτερος θόλος του. Σημειώνεται ότι οι οροφές του είναι διακοσμημένες με κρύσταλλα Swarovski, ενώ διαθέτει και ένα μεγάλο μέρος από μεταλλικές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν και ταυτόχρονα οριοθετούν την κατασκευή, όντας εμφανείς και στον θόλο του κτιρίου.

Όμιλος Olayan: Γνωστός από τη μετοχική συμμετοχή του στην Chipita

O όμιλος Olayan είναι ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του τόσο στον όμιλο Chipita, όπου είχε επενδύσει μέχρι πρότινος, καθώς θα θυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον αμερικανικό κολοσσό των τροφίμων Mondelez International έναντι ποσού 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Mondelez είναι ο όμιλος που βρίσκεται πίσω από εμπορικά σήματα τροφίμων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι τα Oreo, oι σοκολάτες Milka και Cadbury αλλά και το τυρί κρέμα Philadelphia. Θυμίζουμε επίσης ότι στην Ελλάδα η Mondelez είναι ιδιοκτήτρια και της σοκολατοποιίας Παυλίδη, την οποία είχε εξαγοράσει κατά το παρελθόν. Οι δεσμοί της ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας ….

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ …. ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares