Κυριακή , 26 Σεπτεμβρίου 2021

Ξεκίνησε το 9ο Επιστημονικό συνέδριο της Εκκλησίας για το 1821: Θέμα τα οικονομικά του αγώνα…

Άρχισαν σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2020 οι εργασίες του Θ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει διαδικτυακώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο: «Τα Οικονομικά του Αγώνα- Η επίτευξη και η αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.».

Το παρόν Συνέδριο εντάσσεται σ’ ένα κύκλο δέκα Επιστημονικών Συνεδρίων με γενικό θέμα: «1821-2021: 10 Επιστημονικά Συνέδρια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Γιατί η Εκκλησία μας μελετά και αναδεικνύει αυτές τις παραμέτρους του Αγώνα, σ’ αυτή την κρίσιμη εθνικά συγκυρία;

Πρώτα απ’ όλα, διότι η σύγχρονη απόλυτη προσήλωση στα οικονομικά αγαθά, στρεβλώνει την θεμιτή επιδίωξη της αρετής σε ασυλλόγιστη θήρευση της ατομικής εξασφάλισης. Λησμονούμε, δηλαδή, στην καθημερινότητά μας την χριστεπώνυμη αλήθεια «ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος», που ευαγγελίζει ο Απόστολος Λουκάς (Κεφ. Δ’, στ. 4-5).

Έπειτα, εν μέσω της διεθνούς πολιτικής αστάθειας που περικυκλώνει την πατρίδα μας και της ασάφειας του παγκόσμιου προσανατολισμού, οι προβληματισμοί του παρόντος φωτίζουν την ζωογόνο αξία του παρελθόντος και των προγόνων μας.

Ως εκ τούτου, η αναφορά του Συνεδρίου μας στην εμβληματική προσωπικότητα του Κερκυραίου Κυβερνήτη, αποτελεί φόρο τιμής στην ηθική ακεραιότητά του, στην οποία η θεωρία και η πράξη συμπληρώνονται αμοιβαία.».

Ακολούθως ο Μακαριώτατος στο μήνυμά Του ανέφερε ότι: Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προετοιμάσει και άλλες εκδηλώσεις, λατρευτικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, οι οποίες θα παρουσιασθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2021 από την Ιερά Σύνοδο, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις. Επιδίωξή μας είναι να βοηθήσουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ιδιαίτερα δε τους νέους μας, να αξιοποιήσουν τα διδάγματα της πορείας του Έθνους, ώστε να αναζητήσουμε όλοι μαζί υψηλότερες δυνατότητες στον ορίζοντα του βίου μας. […] Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τους Ακαδημαϊκούς και τους Πανεπιστημιακούς Διδασκάλους, τους Ερευνητές, καθώς και τους Εκπροσώπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Αγιωνύμου Αθωνικής Πολιτείας, που συμμετέχουν σ’ αυτό καθώς και τους Διοργανωτές του.»

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτισμικής Ταυτότητος, μέσω διαδικτυακής συνδέσεως, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Νεώτερη Ελληνική Ιστορία έχει πέσει κατά καιρούς θύμα ιδεολογικών ερμηνειών και παρεμηνειών. Τα Συνέδρια αυτά δίνουν την ευκαιρία να ακουσθούν διαφορετικές φωνές. Δεν επιδιώκουμε την ομοφωνία ή τη μονοτονία. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι όλοι οι εισηγητές θα βασισθούν στις ιστορικές πηγές και θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε τα ιστορικά γεγονότα με σεβασμό στην αλήθεια και με πλούσια βιβλιογραφική τεκμηρίωση.»

Στις σημερινές Συνεδρίες, παρέστησαν ορισμένοι εκ των Εισηγητών στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου, απ’ όπου συμμετείχαν διά του τεχνικού εξοπλισμού που τους παρείχε η Ιερά Σύνοδος στο εν λόγω Συνέδριο.

Η παρουσία τους έγινε με την τήρηση όλων των απαιτουμένων μέτρων, βάσει των οδηγιών των αρμοδίων υγειονομικών αρχών.

Αύριο, Σάββατο 17 Οκτωβρίου, το Συνέδριο θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί ομοίως μέσω διαδικτύου.

       

romfea.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares