Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Μέσα σε λίγα 24ωρα από τη στιγμή που το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι σεισμικές έρευνες του πλοίου Sanco Swift της ExxonMobil σε Κρήτη και Πελοπόννησο, έχουν ξεκινήσει. Σήμερα (10.11.2022) για την ακρίβεια, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” στην ΕΡΤ για τις σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Από τη στιγμή που εκδόθηκε η NAVTEX (σ.σ. την περασμένη Τρίτη), ξεκίνησε το πλοίο της ExxonMobil και οι έρευνες, τόνισε ο Κώστας Σκρέκας. Τα πρώτα δεδομένα αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Η NAVTEX προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια και βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία ExxonMobil και ΕΛΠΕ θα κρίνει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

2022- 2024: Σεισμικές έρευνες

2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις

2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος

2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου.

 

newsit.gr

Shares