Σάββατο , 25 Ιανουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

“Ξέφυγε” ο Τσαβούσογλου: Ο EastMed περνά από την υφαλοκρηπίδα μας, χρειάζεται την έγκρισή μας….

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τη γνωστή ρήση του Ερντογάν πως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και υπερασπίστηκε το μνημόνιο με τη Λιβύη.


Υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη μέση του… πουθενά “ανακάλυψε” ο Τσαβούσογλου, ο οποίος επιπλέον υπερασπίστηκε το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, υποστήριξε ότι οι γεωτρήσεις που παρανόμως έκανε η χώρα του στην Κυπριακή ΑΟΖ άλλαξαν τις ισορροπίες και επανέλαβε την θέση του για “δίκαιη μοιρασιά” του φυσικού πλούτου, ώστε να να υπάρξει λύση win – win.

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στο συνέδριο του κέντρου διεθνών ερευνών SETA ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει αυτό το σχέδιο για τον EastMed για να φτάσει ο φυσικός πλούτος στις διεθνείς αγορές. Αύριο αυτός ο αγωγός θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Το Ισραήλ και οι άλλες χώρες θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του “Ελεύθερου Τύπου” στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβύσογλου υποστήριξε πως η Άγκυρα άλλαξε τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. «Στείλαμε τα γεωτρύπανά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο. Στην δική μας υφαλοκρηπίδα και στα πεδία όπου έχει αδειοδοτήσει η “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”’. Έτσι άλλαξαν οι ισορροπίες όταν ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις, και με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Είμαστε στο ίδιο σημείο. Ελάτε να φροντίσουμε την δίκαιη μοιρασιά, να κερδίσουν όλοι και να μην υπάρξει ένταση αδίκως».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα του μνημονίου καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης με τη Λιβύη και τόνισε πως: «μέχρι να υπογράψουμε εμείς αυτά τα μνημόνια με τη Λιβύη είχαν γίνει πολλές προσπάθειες με διμερή, τριμερή και τετραμερή σχήματα για τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Ενώ τους είχαμε υπενθυμίσει πως δεν η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από οποιαδήποτε συμφωνία αφού έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: “Ελεύθερος Τύπος”

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares