Τετάρτη , 5 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ξέφυγαν οι Τούρκοι – Οι Έλληνες κατέλαβαν “Τουρκικά” νησιά!

Μετά τις δηλώσεις του Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας (DP), περί «ελληνικής κατάληψης στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι το 2004», ακολούθησαν και οι υποψήφιοι του ιδίου κόμματος Ουμίτ Γιαλίμ ( συνταξιουχος συνταγματάρχης ) και Βενιαμίν Αλτουνελί, οι οποίοι ανέφεραν πως η Ελλάδα από το 2004 κατέλαβε τα….. νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι (Εσέκ και Μπουλαμάτς αντίστοιχα στα Τουρκικά), και κατηγόρησαν για αυτό την κυβέρνηση Ερντογάν.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ο Ουμίτ Γιαλίμ να δείχνει τα νησιά λέγοντας πως «Τα νησιά αυτά μπήκαν υπό την τουρκική ηγεμονία το 1549 και για 462 χρόνια παραμένουν υπό την τουρκική κυριαρχία». Δείχνει επίσης μια εκκλησία στο Αγαθονήσι καθώς και φωτογραφίες με ένστολους του ελληνικού στρατού και φωτογραφίες ελληνικού στρατοπέδου στο Φαρμακονήσι.

Η «Χουριέτ», που δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ, απευθύνθηκε στη συνέχεια στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στην ουσία δήλωσε ότι στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών είναι και η κυριαρχία ελληνικών νησιών!

Στην ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με τους ισχυρισμούς του Τούρκου πολιτικού για Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, η Διεύθυνση Πληροφοριών του τουρκικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα «πρόσφατα θέματα σχετικά με το Αιγαίο συζητούνται στις διερευνητικές επαφές». Πηγή μάλιστα του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στην επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο ενώ επεσήμανε ότι «Δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο. Τα θέματα αυτά συζητούνται στις διερευνητικές επαφές στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο» ενώ προσθέτοντας ότι «η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για κάποια δήλωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των συγκεκριμένων νησιών», επανέφερε ξεκάθαρα την τουρκική θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
Το υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του, Γρ. Δελαβέκουρα, έσπευσε να σχολιάσει το δημοσίευμα [1], καθώς θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για τη γνωστή τακτική του τουρκικού ΥΠΕΞ, της υιοθέτησης ακραίων θέσεων μέσω διαρροών.

Ο κ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ζεϊμπέκ «παραλήρημα, ανάξιο σχολιασμού», και απαντώντας στις αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές έχουν αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο και «δεν αφορούν ούτε θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών».

«Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας…», επεσήμανε.

Με πληροφορίες από inewsgr.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares