Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Ξεφορτώνονται τα αμερικανικά ομόλογα!

Η τραπεζική κρίση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, έρχεται ως συνέχεια της επιλογής ισχυρών χωρών, όπως η Κίνα, να ξεφορτωθούν αμερικανικά ομόλογα.

Ειδικά στην άπω Ανατολή, η τάση είναι εμφανής. Η άντληση νέου χρέους είναι πλέον δύσκολη για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αλλαγή στρατηγικής της Κίνας, σε συνδυασμό με τις επιθετικές δηλώσεις των Κινέζων αξιωματούχων, φαίνεται ότι είναι μία επιλογή χωρίς επιστροφή.

Η Κίνα δεν επενδύει πλέον σε αμερικανικά ομόλογα

Το τελευταίο χρηματοοικονομικό εργαλείο των ΗΠΑ είναι η εκτύπωση χρημάτων στις πλάτες άλλων εθνών. Γι’ αυτό πολλά έθνη δεν θέλουν πλέον το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα.

Το τύπωμα χρήματος όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι ΗΠΑ εξάγουν πληθωρισμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν που έχουν προκαλέσει την οργή της ΕΕ, καθώς θεωρούνται «εθνικός προστατευτισμός» εις βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων, η εκτύπωση χρήματος θα αυξήσει μεν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, θα ρίξει όμως στα Τάρταρα το δολάριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει διέξοδο στις αμερικανικές βιομηχανίες και Πετρελαϊκές εταιρείες, κάποια στιγμή όμως θα τελειώσει. Εκτός εάν μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο.

Ένα ενδεχόμενο, αρκετά πιθανό δυστυχώς. Ειδικά όσο η πληθωριστικές πιέσεις και η απαξίωση των αμερικανικών ομολόγων, κάνουν την διατήρηση του στρατού, εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση. Ίσως η δεν έχει ακουστεί εντός των ΗΠΑ η φράση «ή τώρα ή ποτέ».

newsbreak

Shares