Κυριακή , 13 Ιουνίου 2021

XΡΙΣΤΕ ΜΟΥ!Αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού καταγγέλει βασανιστήρια και ηλεκτροσόκ στις φυλακές της χώρας του…

“Το να είσαι φιλοδυτικός και φιλονατοϊκός είναι μεγάλο έγκλημα στην Τουρκία”! Αξιωματικός του τουρκικού ναυτικού ο Καφέρ Τοπκάγια σπάει τη σιωπή του ,μετά από 16 μήνες παράνομης κράτησης σε τουρκικές φυλακές και την επιστροφή -φυγή του στις Βρυξέλλες, όπου και υπηρετούσε στο ΝΑΤΟ! Ο Τοπκάγια περιγράφει στην DW τι πέρασε στις τουρκικές φυλακές, στις οποίες υπέστη ακόμη και ηλεκτροσόκ προκειμένου να ομολογήσει κάτι που ποτέ δεν υπήρξε: οπαδός του Γκιουλέν.

Ο Τοπκάγια όπως και πάρα πολλοί συνάδελφοί του, αμέσως μετά από το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κλήθηκε από τις Βρυξέλλες όπου υπηρετούσε, στην Άγκυρα. Σε αντίθεση με πάρα πολλούς συναδέλφους του που επέλεξαν να μην επιστρέψουν στην Τουρκία και να ζητήσουν απ΄ ευθείας άσυλο ο Τοπκάγια, αποφάσισε να κάνει το ταξίδι, μη μπορώντας να φανταστεί τι τον περέμενε. Δεν είχε λόγο να ανησυχεί όπως λέει, αφού ποτέ δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή με τον Γκιουλέν και το κίνημά του.

«Είμαι κοσμικός κι έχω δυτική μόρφωση που με κάνει να σέβομαι όλες τις θρησκείες και όλες τις ιδεολογίες, χωρίς υποχρεωτικά να ανήκω σε κάποιες απ΄ αυτές”, λέει . Όταν αναχώρησε από τις Βρυξέλλες δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έκανε 16 μήνες για να ξαναδεί την οικογένειά του.

Όταν έφθασε στην Τουρκία διαπίστωσε ότι κατηγορείται ως τρομοκράτης! Τον κατηγορούσαν ότι μέσω twitter, είχε καταφερθεί εναντίον του Ερντογάν. Δεν είχε ποτέ λογαριασμό στο twitter, αλλά μικρή σημασία είχε.

Με συνοπτικές διαδικασίες τον έστειλαν στις φυλακές Sincan. Κοιμόταν σε τσιμεντένιο πάτωμα για 12 ημέρες με τα ίδια ρούχα του έδιναν ελάχιστο φαγητό και υπέστη όπως λέει “σκληρά σωματικά αλλά και διανοητικά βασανιστήρια”. Μεταξύ αυτών καταγγέλει ότι του έκαναν και ηλεκτροσόκ. Στόχος τους να υπογράψει την ομολογία που ήθελαν.

Μέσα σ΄ αυτόν τον εφιάλτη ο Τοπγάγια πίστευε ότι το γεγονός πως υπηρετούσε σε θέση του ΝΑΤΟ, διορισμένος από την χώρα του, ήταν σημαντικό στοιχείο υπέρ του. Όταν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο κατάλαβε ότι το γεγονός αυτό ήταν το πλέον επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του! “Το να είσαι φιλοδυτικός και φιλονατοϊκός είναι σήμερα έγκλημα στην Τουρκία”, λέει.

Μετά από 16 μήνες τον αποφυλάκισαν με όρους. Έπρεπε να παρουσιάζεται μια φορά την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα. Ο Τοπκάγια όμως είχε πλέον καταλάβει ότι δεν θα έπρεπε να μείνει στη χώρα του. Κατόρθωσε να διαφύγει και να επιστρέψει στην οικογένειά του στις Βρυξέλλες. Τώρα άνοιξε λογαριασμό στο twitter, μέσω του οποίου ασκεί δριμύτατη κριτική στο καθεστώς Ερντογάν. Οι κυβερνητικές εφημερίδες τον χαρακτηρίζουν προδότη, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι για όσα γράφει στο twitter, εισπράττει σε ποσοστό 90%, θετικά σχόλια.

Ο Τοπκάγια λέει πως “το μακρύ χέρι του Ερντογάν είναι παντού και μας ψάχνει”. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει σχέσεις με την τουρκική κοινότητα στο Βέλγιο.
militaire

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares