Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Washington Examiner: «Κυρώσεις στην Τουρκία τώρα!» – “Ο Ερντογάν τρέφεται από την ατιμωρησία”…

Με το Oruc Reis να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή που έχει δεσμευτεί παράνομα από τουρκική NAVTEX, λίγες μόλις μέρες μετά την Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που ΗΠΑ και ΕΕ αρνούνται να καταλάβουν: O Ερντογάν δεν παίρνει από λόγια. Ήρθε η ώρα των κυρώσεων…

Είναι προφανές πλέον ότι ο Ερντογάν προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εμπαίζει τις ΗΠΑ. Μετά την προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis τον Αύγουστο, ο Τούρκος ηγέτης συμφώνησε να κρατήσει τα πλοία του μακριά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, υπό τις ευλογίες της ΕΕ. Αλλά τα κίνητρά του δεν ήταν αλτρουιστικά. Αναγνωρίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες, η ΕΕ είχε απειλήσει τον Ερντογάν με κυρώσεις. Ο Ερντογάν, για μια στιγμή, φαινόταν να τείνει προς το διάλογο. Αλλά αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι επέλεξε να βαδίσει το μονοπάτι των προκλήσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν, στη Σύνοδο Κορυφής, υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου για την επίλυση των διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, ωστόσο προειδοποίησαν ότι εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, τότε η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αθήνας και της Λευκωσίας. Μήπως ήρθε εκείνη η ώρα;

Ο Ερντογάν τρέφεται από την ατιμωρησία. Μια σύγκρουση με την Ελλάδα ή έστω η απειλή της αποτελεί μέσο για την προώθηση των συμφερόντων του. Αλλά κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος. Αποφασισμένος να χτίσει μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία με επίκεντρο τον σουνιτικό ισλαμικό λαϊκισμό, ο Ερντογάν βλέπει τη δημόσια υποταγή των ανταγωνιστών του ως καύσιμο στην ατζέντα της κληρονομιάς του. Η «μπλόφα» μιας διπλωματικής επίλυσης αποσκοπούσε στο να κάνει την Ελλάδα και την ΕΕ να φαίνονται απελπισμένες για συμβιβασμό, αδύναμες να τον αντιμετωπίσουν.

Προχωρώντας σε παραβίαση εδαφικών δικαιωμάτων και τα ενεργειακών αποθεμάτων ενός ευρωπαϊκού έθνους, αλλά και συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν υποβαθμίζει ένα κεντρικό δόγμα της διεθνούς τάξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρειάστηκαν δύο τρομεροί πόλεμοι και η αντιπαράθεση του Ψυχρού Πολέμου για να διατηρηθεί αυτή η ιερή αρχή. ΕΕ και ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αφήσουν τον Ερντογάν να τη σπιλώσει. Κυρώσεις τώρα!

Πηγή: Washington Examiner

Shares