Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Wall Street: Πιέσεις στο κλείσιμο ενός εκρηκτικά ανοδικού μήνα

Με ελεγχόμενες μάλλον απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, με τον Dow Jones σε πορεία να ολοκληρώσει τον καλύτερο μήνα του τα τελευταία 26 χρόνια.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης υποχωρεί σήμερα κατά 0,6% και βρίσκεται στις 32.651 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,9% και κινείται στις 3.863 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που διαπραγματεύεται στις 10.950 μονάδες με -1,4%.

Σε επίπεδο μήνα ωστόσο, ο Dow Jones βρίσκεται στο θηριώδες +14,4% τον Οκτώβριο και σε πορεία για τον καλύτερο μήνα του από το 1976, ενώ ο S&P 500 κινείται στο +8% και ο Nasdaq στο +4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή πορεία του Οκτωβρίου έρχεται παρά την μικτή εικόνα που παρουσίασαν οι εταιρικές επιδόσεις τρίτου τριμήνου, με αρκετές κορυφαίες επιχειρήσεις να παρουσιάζουν επιβράδυνση ενώ κάποιες εκ των Big Tech μάλλον απογοήτευσαν.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Τετάρτης της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα μία θηριώδη αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκιά της, αν έχουν αρχίσει να ενισχύονται ξανά οι προσδοκίες για κάποιο σήμα του επικεφαλής της Τζέι Πάουελ ότι η τράπεζα αναμένεται να κόψει ρυθμό το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, η Wolfe Research αναφέρει σε σημείωμά της ότι “αποδίδει πρωτίστως την έντονη ανάκαμψη του S&P 500 τις τελευταίες 10 ημέρες στις φαινομενικά ατελείωτες ελπίδες για μία μεταστροφή της Fed, την οποία η αγορά ορίζει προφανώς ως μία αύξηση 75 μονάδων βάσης αυτήν την εβδομάδα με 50 μ.β, στη συνέχεια τον Δεκέμβριο”.

Σύμφωνα με την Wolfe, ωστόσο, “η αίσθησή μας είναι ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να απογοητευτούν το απόγευμα της Τετάρτης”.

Στον αντίποδα βέβαια, οι πληθαίνουν οι φωνές για επικείμενη μεταστροφή της Fed, με τον διάσημο “αρκούδο” της Wall Street, τον Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, να εκτιμά ότι η αλλαγή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας πλησιάζει.

Ο επικεφαλής αναλυτής ΗΠΑ της τράπεζας, επανέλαβε επίσης την εκτίμηση του για βραχυπρόθεσμο ράλι της αγοράς που ενδέχεται να φέρει τον S&P 500 έως και τις 4.150 μονάδες, σημειώνοντας όμως ότι “η πραγματικότητα” θα επανέλθει στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου, δηλαδή τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο.

Στο ταμπλό, στην κορυφή του Dow Jones βρίσκεται η Chevron με άνοδο 1,1% ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται οι Goldman Sachs, Travelers και United Health αλλά με μικρά κέρδη άνω του 0,4% όλες.

Οι υπόλοιποι τίτλοι του δείκτη εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο, με “βαρίδι” την Boeing στο -2,7% ενώ οι Homedepot, Apple, Amgen και Intel χάνουν όλες άνω του 1,5%.

Κατά τα άλλα, ανησυχίες σήμερα έχει φέρει η νέα υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, καθώς οι περιορισμοί λόγω πολιτικής zero covid και η κρίση στην αγορά ακινήτων συνεχίζουν να πιέζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Τέλος, οι τιμές των σιτηρών εκτινάσσονται σήμερα κατά περισσότερο από 6%, στον απόηχο της απόσυρσης της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για εξαγωγές τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Πηγή: capital.gr

Shares