Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Wall: Σε bear market o S&P 500 με κατρακύλα 2,5% – 600 μονάδες κάτω ο Dow

 

Νέα κατρακύλα για την Wall Street στην έναρξη της εβδομάδας, συνεχίζοντας σε ρυθμούς sell off όπως έκλεισε την Παρασκευή, αφού οι επενδυτές ανησυχούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να γίνει πιο “επιθετική” στη συνεδρίαση της αυτή την εβδομάδα.

Και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall είχαν την περασμένη εβδομάδα τις χειρότερες επιδόσεις τους από τον Ιανουάριο, αφού τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι σκαρφάλωσε στο 8,6% και σε νέο ρεκόρ των τελευταίων 40 ετών, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, σκληραίνοντας τη νομισματική της πολιτική.

Οι οικονομολόγοι της Barclays εκτιμούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής κατά το διήμερο 14-15 Ιουνίου.

Όπως ανέφεραν, δεν συμμερίζονται την προσδοκία της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας πως “η Federal Reserve έχει πλέον λόγο να εκπλήξει τις αγορές με μια πιο επιθετική αύξηση”.

“Το κλίμα έχει αλλάξει δραματικά, καθώς οι παράγοντες της αγοράς έχουν συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η Κίνα θα μπορούσε να εφαρμόζει και να άρει το καθεστώς lockdown επί μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διασπορά του κορονοϊού, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην παγκόσμια προσφορά. Η ύφεση είναι πλέον πολύ πιθανό ενδεχόμενο ως η μόνη επιλογή για να “εξουδετερώσει τη ζήτηση και τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Peter Garnry, αναλυτής της Saxo Bank.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί κατά 1,9% ή 600 μονάδες στις 30.790, ενώ ο S&P 500 κατρακυλά κατά 2,5% στις 3,800 και βρίσκεται σε περιοχή bear market αφού σημειώνει πτώση άνω του 20% από το ιστορικό υψηλό του στις αρχές Ιανουαρίου. Το όριο για την bear market είναι οι 3.837,25 μονάδες.

Ο τεχνολικά σταθμισμένος Nasdaq σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με πρώτη πέριξ του 3% στις 10.990 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη μόνο η 3Μ κινείται με οριακά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες 29 βρίσκονται στο “κόκκινο”, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η Boeing που διολισθαίνει άνω του 6,5%, και ακολουθούν η Chevron στο -4,5% και η Salesforce στο -4,25%.

Κατρακύλα 14% για τη μετοχή της Coinbase, η οποία συμπαρασύρεται από το -13% του Bitcoin, το οποίο ωθεί καθοδικά και τα άλλα κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares