Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Βρήκε “ενέργεια” να προσεγγίσει τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

Δεύτερη συνεδρίαση του 2023… τρίτη συνεχόμενη κερδών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει αρχίσει με πολύ θετικές προϋποθέσεις το έτος, καθώς πλέον βρίσκεται σε επαφή με τον επόμενο μεγάλο στόχο των 950 μονάδων, έχοντας σήμερα τη στήριξη κυρίως του ενεργειακού κλάδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,82% στις 943,82 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 944,36 μονάδων (+0,88%) και 936,79 μονάδων (+0,07%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,34 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,05 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,48 εκατ. τεμάχια.

Βρήκε "ενέργεια" να προσεγγίσει τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1% στις 2.288,20 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.432,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 64,84 μονάδες.

Μπορεί να μην έχει κάνει κάποια μεγάλη ανοδική κίνηση, αλλά από την ώρα που άρχισε το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, το ΧΑ έχει καταγράψει μόνο τρεις, περιορισμένης έκτασης, πτωτικές συνεδριάσεις, επιβεβαιώνοντας την αντίδραση που άρχισε από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, στα επίπεδα των 893 μονάδων. Και μπορεί να μην έχουν ενεργοποιηθεί (ακόμη) οι προϋποθέσεις ενός “January effect”, αλλά το ΧΑ ήδη έχει επιβεβαιώσει την παραμονή του πάνω από την αντίσταση των 930 μονάδων, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τη δοκιμασία των 950 μονάδων.

Η εικόνα ενδεχομένως να αλλάξει εάν το ευρωπαϊκό κλίμα πάψει να είναι υποστηρικτικό, αλλά η όποια προσπάθεια θα ανεβάσει τα επίπεδα ρίσκου σε μια χρονική στιγμή που η αγορά έχει αρκετές αγκυλώσεις, βασική εκ των οποίων είναι η προεκλογική περίοδος. Σε διαφορετική περίπτωση αν χαθεί το επίπεδο των 900 μονάδων, τότε μπορεί να δούμε και πάλι την αγορά σε μία χρονική, περισσότερο, ταλαιπωρία.

Σε ένα αρνητικό σενάριο, δηλαδή το διεθνές κλίμα παραμείνει ασταθές με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που να εντείνει την κυβερνητική αβεβαιότητα, μια αναδίπλωση εξακολουθεί να έχει αρκετές πιθανότητες, κίνηση που θα αναβάλλει για ακόμη μία φορά την αλλαγή επιπέδου του ΧΑ. Άλλωστε, αυτό που ζητά η αγορά και σαφώς παραμένει ζητούμενο, είναι η εισροή νέων κεφαλαίων, η οποία δεν θα έρθει εάν δεν βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά.

Πάντως, τεχνικά, σε επίπεδο FTSE 25, η τυπική αντίσταση των 2.258 μονάδων διασπάστηκε, ανοίγοντας το δρόμο προς τις 2.322 μονάδες. Στην ίδια ρότα και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει διαπεράσει τις 642 μονάδες, το μοναδικό εμπόδιο πριν οδηγηθεί προς το επίπεδο των 670 μονάδων. Άλλωστε ακόμα και τεχνικά η τόσο στενή συσσώρευση για τόσο μεγάλο διάστημα μαρτυρά ότι έρχεται κίνηση με τις πιθανότητες να είναι ανοδική να είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημείωσε άλμα 4,04%, με τη Motor Oil να ακολουθεί με +3,02%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, Σαράντη και ΟΠΑΠ και άνω του 1% σε ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Μυτιληναίο.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Εθνική, Aegean, Alpha Bank, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά οι Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Coca Cola, Quest, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares