Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βρήκαν το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο της Ρωσίας;– Η ιστορία του, φτιαγμένου από χρυσό και 6 τόνους κεχριμπάρι, έργου τέχνης που θεωρείται το 8ο θαύμα του κόσμου…

Η αναζήτηση ενός από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που λεηλάτησαν οι Ναζί κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, του φημισμένου Κεχριμπαρένιου Δωματίου αξίας 280 εκατ. ευρώ μπορεί να λήξει σύντομα, αφού κυνηγοί θησαυρών λένε ότι μάλλον βρίσκεται σ’ ένα μυστικό τούνελ που εντόπισαν στη βορειοανατολική Πολωνία.

Η ιστορία του Κεχριμπαρένιου Δωματίου

Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο είχε κατασκευαστεί με χρυσό, κεχριμπάρι και πολύτιμους λίθους και το 1716 το δώρισε ο Πρώσος βασιλιάς Φρειδερίκος Α΄στον φίλο του, τον Ρώσο τσάρο Πέτρο τον Μέγα. Θεωρείτο το «όγδοο θαύμα του κόσμου».

Πορτρέτο του Ρώσου τσάρου Πέτρου του Μεγάλου.
Αρχικά τοποθετήθηκε στο χειμερινό ανάκτορο στην Αγία Πετρούπολη, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ανάκτορο της Αικατερίνης Α΄ στο Τσάρσκογιε Σελό. Μετά από αρκετές ανακαινίσεις στη διάρκεια του 18ου αιώνα, το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο κάλυπτε περισσότερο από 55 τετραγωνικά μέτρα και περιείχε πάνω από 6 τόνους κεχριμπάρι.

Το αυθεντικό Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο όπως ήταν το 1931.

Το λεηλάτησαν, όμως οι Ναζί το 1941 και μετά τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Η ανακάλυψη του μυστικού τούνελ
Κυνηγοί θησαυρών το αναζητούσαν εναγωνίως επί δεκαετίες σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη, αλλά οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες. Τώρα όμως οι ιθύνοντες του μουσείου Mamerky Bunkry κοντά στην πόλη Węgorzewo λένε ότι το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται κρυμμένο σε μια μυστική σήραγγα, την μυστική είσοδο της οποίας βρήκαν χρησιμοποιώντας ένα γεωραντάρ.

Αυτή η καταπακτή οδηγεί στο τούνελ, όπου ίσως έκρυψαν οι Ναζί συσκευασμένο σε κιβώτια το αποσυναρμολογημένο Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο.

«Μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι κάναμε μια μεγάλη τομή στην έρευνα για το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο», είπε ο Bartlomiej Plebanczyk του μουσείου Mamerky Bunkry. «Με τη βοήθεια ενός επαγγελματικού γεωραντάρ εντοπίσαμε την τοποθεσία ενός υπόγειου τούνελ. Αφού σκάψαμε στο σημείο, που υπέδειξε η συσκευή, βρήκαμε μια καταπακτή, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν την έχει ανοίξει κανείς από τη λήξη του πολέμου. Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες αφότου ετάφη η είσοδος. Στην καταπακτή διαστάσεων 1,5 μ. επί 1,5 μ. που την κάλυπτε έχει φυτρώσει ένα δέντρο και αν δεν κοπεί δεν υπάρχει τρόπος να ανοίξει η είσοδος αυτή. Η παρουσία του κορμού του δέντρου δείχνει ότι κανείς δεν άνοιξε την καταπακτή επί αρκετές δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο χαμένος θησαυρός
Η ομάδα του θα χρειαστεί κρατική άδεια για να ξεκινήσεις τις ανασκαφές στο σημείο, αλλά ελπίζουν ότι θα τη λάβουν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Tο μπούνκερ της Βέρμαχτ όπου σύμφωνα με τους ιθύνοντες του του μουσείου Mamerky Bunkry στη βορειοανατολική Πολωνία μπορεί να κρύβεται το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο.

Στην τοποθεσία αυτή -κοντά στο διαβόητο Λημέρι του Λύκου (Wolfsschanze), του σημαντικότερου από τα μυστικά καταφύγια του Αδόλφου Χίτλερ με προορισμό τη στέγαση του «Αρχηγείου του Φύρερ» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- βρισκόταν το ανατολικό αρχηγείο της Βέρμαχτ και λέγεται ότι εκεί έκρυβαν οι Ναζί τους θησαυρούς που είχαν λεηλατήσει ανά την Ευρώπη, περιλαμβανομένου και του Κεχριμπαρένιου Δωματίου. Μετά την αποσυναρμολόγησή του από Γερμανούς στρατιώτες της Βόρειας Στρατιάς υπό την επίβλεψη δύο εμπειρογνωμόνων το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο μεταφέρθηκε στο Κάινιγκσμπεργκ της ανατολικής Πρωσίας -δύο ώρες μακριά από το τούνελ.


Τον Αύγουστο του 1944 το Καίνιξμπεργκ βομβαρδίστηκε από τη βρετανική RAF, ενώ υπέστη και εκτεταμένες ζημιές από το πυροβολικό του Κόκκινου Στρατού. Τότε οι Γερμανοί αποσυναρμολόγησαν το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο και πάλι, το συσκεύασαν σε κιβώτια και το έκρυψαν σε ένα κάστρο. Λίγο αργότερα οι Σοβιετικοί βομβάρδισαν το κάστρο, ώσπου έμειναν μόνο ερείπια. Με βάση τις εκθέσεις ότι τα κιβώτια που περιέχουν τα κομμάτια του Κεχριμπαρένιου Δωματίου, ήταν κρυμμένα μέσα σε αυτό το κάστρο, οι Σοβιετικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο καταστράφηκε. Οι φήμες επιμένουν, ότι οι Ναζί κατάφεραν να μετακινήσουν τα κιβώτια έξω από το κάστρο σε κάποια μυστική τοποθεσία.

Μια γωνία του ανακατασκευασμένου Κεχριμπαρένιου Δωματίου.

Η αναζήτηση του χαμένου θησαυρού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τη λήξη του Πολέμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται έρευνες στην περιοχή γύρω από το μουσείο Mamerky Bunkry. Είχαν γίνει και πριν από τρία χρόνια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το 2017 τρεις ερασιτέχνες ηλικιωμένοι εξερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο σ’ ένα σύστημα σπηλαίων στους λόφους Χάρτενσταϊν κοντά στη Δρέσδη της Γερμανίας, αλλά τελικά δεν βρήκαν τίποτα. Ίσως αυτή τη φορά οι Πολωνοί κυνηγοί θησαυρών να είναι πιο τυχεροί…

 

iefimerida

Shares