Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«Βρέθηκα στην ΑΣΟΕΕ για να προασπίσω το άσυλο» λέει ο φοιτητής που συνελήφθη μετά τα επεισόδια…

Ο 25χρονος φοιτητής περιγράφει στο protothema.gr τα όσα βίωσε στις κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο…

-Αρνείται ότι κρατούσε καδρόνι και πέταξε πέτρα –

Καταγγέλλει ότι μετά την προσαγωγή του δεν του επέτρεπαν να επικοινωνήσει με την οικογένειά του και με τον δικηγόρο του
Ο 25χρονος φοιτητής Γιάννης Παχάκης που συνελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας έξω από το σπίτι του στο Χαλάνδρι μιλά στο protothema.gr για τη σύλληψή του από τους άντρες της αστυνομίας και περιγράφει τα συναισθήματά του μετά από αυτή την περιπέτεια. Ο Γιάννης ο οποίος σπουδάζει Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το πρωί της περασμένης Δευτέρας βρέθηκε στην Πατησίων για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση των φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ.

«Ήμουν έξω από την ΑΣΟΕΕ, πήγαμε και σπάσαμε το λουκέτο που είχε βάλει η πρυτανεία γιατί οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ διαφωνούσαν με τη λογική να κλείνει η πρυτανεία με ΜΑΤ και λουκέτα τις σχολές και ζητούσαν γενική συνέλευση. Με κανένα τρόπο δεν προκύπτει ότι πήγαμε εμείς να κάνουμε σύγκρουση με την αστυνομία, ούτε το πρόβλημά μας ήταν τα ΜΑΤ. Πήγαμε απλά για να μπούμε στην ΑΣΟΕΕ.

Τότε η αστυνομία χωρίς καμία αιτία άρχισε να πετάει χημικά. Μπήκαν μέσα, εγώ ήμουν πίσω από την αστυνομία και δεν μπήκα μέσα . Μετά ήρθε μια δεύτερη διμοιρία των ΜΑΤ, επί της Πατησίων και την ώρα που τους λέγαμε να αποχωρίσουν για να μπουν και οι υπόλοιποι φοιτητές μέσα στην ΑΣΟΕΕ, τότε άρχισαν να μας σπρώχνουν με τις ασπίδες. Εμένα προσωπικά με κλώτσησαν και μου έριξαν δυο μπουνιές στο κεφάλι. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιστέκομαι καθόλου και απλά φεύγω.

Εγώ είχα παρκάρει το αμάξι μου στην Πατησίων, απέναντι και κατευθύνθηκα προς τα εκεί. Πιστεύω ότι αυτός ήταν και ο τρόπος που με ταυτοποίησαν και ήρθαν το βράδυ έξω από το σπίτι μου, οι αστυνομικοί. Έτσι πιστεύω εγώ ότι με βρήκαν ενώ η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ταυτοποίηθηκα από βίντεο να κρατάω καδρόνι και να πετάω πέτρα. Αυτό το διαψεύδω, διότι δεν το έκανα ποτέ.

Στις εννιά το βράδυ με περίμεναν άντρες της ασφάλειας έξω από το σπίτι μου . Μου είπαν με ήσυχο τρόπο να κλείσω τη μηχανή του αυτοκίνητου, ψάχνουν το αμάξι, μου περνούν χειροπέδες και με βάζουν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Άρχισα να μην νιώθω καλά όταν τους ρωτούσα «γιατί μου κάνετε προσαγωγή;» και αυτοί να μην μου δίνουν καμία απάντηση. Τους ρωτούσα «για ποιο λόγο με πάτε στη ΓΑΔΑ;» κι εκείνοι μου έλεγαν ότι με θέλουν από την κρατική ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι είχα αγχωθεί πολύ εκείνη την ώρα.

Φτάνω στη ΓΑΔΑ και δεν με άφηναν να επικοινωνήσω ούτε με την οικογένειά μου, ούτε με δικηγόρο. Εκεί ψυχολογικά είχα αρχίσει να διαλύομαι. Δεν μου φέρθηκαν καθόλου άσχημα, δεν με πείραξαν αλλά αυτή η αναμονή και να μην με αφήνουν να επικοινωνήσω με τους δικούς μου με διέλυσε. Στις 3.30 τα ξημερώματα, μου λένε ότι μετατρέπεται σε σύλληψη η προσαγωγή. Μετά με άφησαν να στείλω ένα μήνυμα στην αδερφή μου και να της πω ότι είμαι καλά. Το πρωί με έβαλαν στο κελί και δεν ήταν ότι καλύτερο για μένα, ένιωσα πολύ άσχημα.

Στη συνέχεια ενημερώνομαι ότι θα εισβάλλουν στο σπίτι μου χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Μπήκαν μέσα στο σπίτι, χωρίς να το ξέρει η μητέρα μου αλλά ήταν μέσα η γιαγιά μου, η οποία τρομοκρατήθηκε. Μετά ενημέρωσαν τη μητέρα μου η οποία σοκαρίστηκε. Τον δικηγόρο μου τον συνάντησα στα δικαστήρια.

Το άσυλο δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο την ΑΣΟΕΕ απλά στην ΑΣΟΕΕ υπάρχει μια ιδιάζουσα κατάσταση. Το άσυλο αφορά όλες τις σχολές. Δεν υπάρχει κανένα λάθος καμία παρανομία να βρισκόμαστε εκεί. Δεν υπάρχει καμία παρανομία στην αντίθεσή μας με την πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ. Βρέθηκα εκεί για καθαρά πολιτικούς λόγους και για να προασπίσω το άσυλο σύμφωνα με τη δικιά μας πολιτική και με τους υπόλοιπους φοιτητές της Αθήνας. Μετανιώνω για το κράτος που έχουμε» λέει στο protothema.gr ο Γιάννης Παχάκης.

Λίνα Κεκέση/protothema.gr

Shares