Δευτέρα , 28 Νοεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Βρετανικά media: Η Τρας το ξανασκέφτεται για τη μείωση φόρων

Μπορώ να δω μόνο μία έκβαση, την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του μίνι προϋπολογισμού αναφέρει η ConservativeHome


Τα σχέδιά της για μείωση φόρων που προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στις αγορές, επανεξετάζει Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο ο εκπρόσωπός της επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μεταβολές.

Ο οικονομικός σχεδιασμός της Βρετανίδας πρωθυπουργού, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην αγορά κρατικών ομολόγων, με κάποιους επενδυτές και βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να της ζητούν να πάρει πίσω το σχέδιο για μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων ύψους 43 δισ. λιρών, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης να διατηρήσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις μόλις στο 19%.

Το δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει ποια τμήματα από το πακέτο των μειώσεων φόρων μπορεί να καταργηθούν. Η εφημερίδα Sun ανέφερε ότι η Τρας εξετάζει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά. «Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, αλλά σίγουρα υπάρχει κινητικότητα», ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Χάρι Κόουλ σε ανάρτηση στο Twitter. Το οικονομικό πακέτο της Τρας περιελάμβανε την ακύρωση της σχεδιαζόμενης αύξησης στον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων από το 19% στο 25% την επόμενη χρονιά. Μετά τις αναφορές αυτές, η στερλίνα κατέγραψε άλμα 1,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1267.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπός της είχε δηλώσει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει περαιτέρω αλλαγές στα οικονομικά της σχέδια. Ερωτηθείς εάν η Τρας εμμένει στη δέσμευσή της να μην προχωρήσει σε άλλες μεταβολές στον μίνι προϋπολογισμό του περασμένου μήνα, ο εκπρόσωπός της δήλωσε: «Ναι…η θέση δεν έχει αλλάξει».

Η Τρας δέχθηκε αυξανόμενη πίεση σήμερα από τους βουλευτές του δικού της κόμματος να επανεξετάσει τα σχέδια για μείωση των φόρων, με έναν σύμμαχό της να υποστηρίζει ότι θα ήταν «καταστροφικά κακή ιδέα» η αποπομπή της ύστερα από ένα μήνα στο αξίωμα αυτό.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη φορολογική της πολιτική για τις επιχειρήσεις, λέγοντας μόνο ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι εταιρίες.

Κριτική στα συνολικά σχέδια της κυβέρνησης έχει ασκηθεί και μέσα από το ίδιο το Συντηρητικό κόμμα καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη προς αυτήν έχει καταρρεύσει. Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι κάποιοι βουλευτές που ποτέ δεν ήθελαν η Τρας να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στη θέση του επικεφαλής ήδη επιθυμούν την αποπομπή της.

«Νομίζω ότι η αλλαγή της ηγεσίας θα ήταν μια καταστροφικά κακή ιδέα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά, και απολύτως πρόκειται να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε ο Κλέβερλι αναφορικά με την Τρας.

Η Τρας, η 47χρονη πρώην υπουργός Εξωτερικών, εξελέγη τον Σεπτέμβριο σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος με τη δέσμευση να βγάλει την οικονομία από χρόνια στασιμότητας με τη μείωση των φόρων και τη μεταρρύθμιση τομέων, όπως της μετανάστευσης και της απασχόλησης.

«Μπορώ να δω μόνο μία έκβαση: την απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του μίνι προϋπολογισμού», δήλωσε ο Πολ Γκούντμαν, αρχισυντάκτης της ConservativeHome, μιας ιστοσελίδας με ιδιαίτερη επιρροή μεταξύ των Τόρις.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares