Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Βρετανία: Ρεκόρ 40 ετών έκανε ο πληθωρισμός – Στα ύψη τρόφιμα και ενέργεια

uk-inflation

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή έφτασε στο 9,1% τον Μάιο


Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο 9,1% τον Μάιο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να βαθαίνουν την κρίση κόστους ζωής στη χώρα.

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters και ελαφρώς υψηλότερη από την αύξηση 9% που καταγράφηκε τον Απρίλιο, κάνοντας ρεκόρ από την έναρξη των καταγραφών το 1989.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες για άνοδο 0,6%, αλλά πολύ λιγότερο από τη μηνιαία αύξηση 2,5% τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται κάπως.

Η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στον πληθωρισμό προήλθε από τη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες, κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, μαζί με τις μεταφορές.

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών, σε σύγκριση με τις πτώσεις πριν από ένα χρόνο, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μεταβολή τόσο του ΔΤΚ όσο και του δωδεκάμηνου πληθωρισμού μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2022», ανέφερε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) στην έκθεσή του.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares