Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Πανικός λόγω ξηρασίας – Αδειάζουν τα ράφια από εμφιαλωμένα νερά και κάνουν ντους εξπρές

Πανικόβλητοι καταναλωτές στη Βρετανία αδειάζουν τα ράφια με εμφιαλωμένο νερό, ενώ δέχονται συστάσεις για…ντους τεσσάρων λεπτών και πότισμα των φυτών τους με χρησιμοποιημένο νερό μπάνιου, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ξηρασίας

Ανήσυχοι καταναλωτές έχουν αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ από εμφιαλωμένο νερό στην «άνυδρη Βρετανία», καθώς οι ιθύνοντες παροτρύνουν τους ανθρώπους να περιορίσουν το ντους τους να ποτίσουν με χρησιμοποιημένο νερό τα φυτά τους και να αφήσουν τα αυτοκίνητα να μαζέψουν σκόνη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ξηρασίας στην Αγγλία.

Την Παρασκευή κηρύχθηκε ξηρασία στη μισή Αγγλία, η πρώτη από το 2018, αν και αυτή τερματίστηκε γρήγορα από τη δυνατή βροχόπτωση. Παρά την απειλή για καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα, μεγάλο μέρος της νότιας Αγγλίας είναι απίθανο να δει σημαντικές βροχές μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Καθώς η Βρετανία βιώνει θερμοκρασίες υψηλότερες από περιοχές της Καραϊβικής την Παρασκευή, ένα κατάστημα Aldi στο Λονδίνο δημοσίευσε αφίσες που περιορίζουν τους πελάτες σε από τρία έως πέντε μπουκάλια πόσιμο νερό το καθένα εν μέσω πανικού στις αγορές. Το κατάστημα αργότερα κατέβασε τις προκηρύξεις.

Η επίσημη ανακοίνωση ξηρασίας δεν ενεργοποιεί αυτόματα νομικά όρια στη χρήση νερού στις οκτώ περιοχές της Αγγλίας που αναφέρονται, αλλά θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε περισσότερες εταιρείες ύδρευσης για να απαγορεύσουν στους πελάτες τους σωλήνες ύδρευσης και τα μηχανήματα ψεκασμού. Το πλύσιμο των αυτοκινήτων με κουβάδες νερό από τη βρύση θα μπορούσε σύντομα να τεθεί εκτός νόμου.

Εάν δεν βρέξει τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε επίσης να απαγορευτεί σε εκατομμύρια πολίτες να πλένουν οχήματα, κτήρια και παράθυρα. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε συρρίκνωση της κατανάλωσης νερού για τα νοικοκυριά.

Στους Βρετανούς έχουν πει να ρίχνουν νερό μπάνιου στα φυτά, να περιορίζουν το ντους σε τέσσερα λεπτά, να βάζουν λιγότερο νερό στον βραστήρα, να πλένουν μόνο πολλά ρούχα στα πλυντήρια ρούχων και να βάζουν το πλυντήριο πιάτων το πολύ μία φορά την ημέρα.

Απαντώντας στις συμβουλές των εταιρειών ύδρευσης, οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν κι άρχισαν να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, αφήνοντας άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ και το προσωπικό αναγκάστηκε να αφήσει πινακίδες που περιορίζουν τους πελάτες σε πέντε μονά μπουκάλια νερό το καθένα.

Οι εταιρείες Affinity και Wessex Water λόγου χάρη, που καλύπτουν 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους στη νοτιοδυτική Αγγλία, προέτρεψαν τους πελάτες τους να μειώσουν το ντους τους σε τέσσερα λεπτά, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεπλένουν την τουαλέτα «μόνο όταν χρειάζεται» ή να συλλέγουν νερό από βρύσες που τρέχουν για να ξεπλένουν.

Η Anglian Water, που καλύπτει σχεδόν επτά εκατομμύρια ανθρώπους στην Ανατολική Αγγλία και το Hartlepool, προέτρεψε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το νερό της πισίνας για τους κήπους, ενώ η Thames Water είπε ότι οι πελάτες πρέπει να ελέγχουν για διαρροές στις τουαλέτες τους, να ψεκάζουν τα φυτά με νερό το πρωί. και κλείστε τη βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας.

UK drought threat: British farmers under strain

Οι προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα από τη μετεωρολογική υπηρεσία πρόκειται να διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο, με τις θερμοκρασίες να φτάσουν τους 34 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο το Σάββατο και τους 33 βαθμούς Κελσίου στο Σαουθάμπτον την Κυριακή, ενόψει των προειδοποιήσεων για έντονες καταιγίδες και πιθανές πλημμύρες στο Δευτέρα.

Τα σούπερ μάρκετ Tesco και Sainsbury στο Λονδίνο, το Evesham, το Stalybridge και το Taplow φωτογραφήθηκαν με άδεια ράφια νερού το βράδυ της Παρασκευής, με πολλούς να αναφέρουν πανικό στην αγορά εμφιαλωμένου νερού στο Twitter.

Ένας πολίτης παραπονέθηκε: «Πανικός στην αγορά εμφιαλωμένου νερού! Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους. Η βρύση μου λειτουργεί τέλεια». Η κυβέρνηση έχει επιμείνει ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του 1976, όταν οι οικιακές βρύσες “στέγνωσαν” κι εκατομμύρια έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σωληνώσεις στο δρόμο.

«Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μας έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες είναι ακόμα ασφαλείς», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υδάτων Steve Double, προσθέτοντας: «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων επιπτώσεις στους αγρότες και στο περιβάλλον, και να λάβουν περαιτέρω μέτρα όπως απαιτείται».

Οι κάτοικοι στο Λονδίνο, τη Νοτιοδυτική, τη Νότια και Κεντρική Αγγλία και την Ανατολική Αγγλία έχουν μεταφερθεί σε κατάσταση ξηρασίας, όπου καλούνται να είναι φειδωλοί με το νερό λόγω του πιο ξηρού καλοκαιριού των τελευταίων 50 ετών χωρίς βροχή και υψηλές θερμοκρασίες.

Drought warning for England if dry weather persists

Η ζέστη και οι ξηρές συνθήκες έχουν επίσης επηρεάσει τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των φρούτων και των λαχανικών. Η Εθνική Ένωση Αγροτών είπε επίσης ότι οι στάσιμες καλλιέργειες και το ξεραμένο γρασίδι αποτελούν τεράστιο κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών, καθώς οι Βρετανοί κλήθηκαν να μην κάνουν μπάρμπεκιου.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 34 βαθμούς Κελσίου χθες – καθιστώντας τη χώρα πιο ζεστή από περιοχές της Καραϊβικής και απειλώντας καλλιέργειες πατάτας, μήλων λυκίσκου και μπρόκολων.

Aνησυχητική ξηρασία σ

Ο υπουργός Υδάτων Steve Double είπε ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και άλλους για τη διαχείριση των επιπτώσεων. «Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μας έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες εξακολουθούν να είναι ασφαλείς και έχουμε καταστήσει σαφές ότι είναι καθήκον τους να διατηρήσουν αυτές τις προμήθειες», είπε.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η βροχή μετά τον ξηρό καιρό θα προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες, ανέφερε η Met Office, με προειδοποιήσεις για τα βόρεια μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη εβδομάδα. Αυτό έχει ήδη ωθήσει αγρότες όπως ο τηλεοπτικός αστέρας Jeremy Clarkson να μαζέψουν νωρίς τις καλλιέργειές τους.

Υπήρξαν επικρίσεις ότι οι εταιρείες ύδρευσης στην Αγγλία και την Ουαλία αφήνουν 681 εκατομμύρια γαλόνια νερού να διαρρέουν από τους σωλήνες τους κάθε μέρα, που ισοδυναμεί με 1.245 γεμάτες ολυμπιακές πισίνες. Ο υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις, Ρίσι Σουνάκ, υποσχέθηκε χθες να πατάξει τις εταιρείες ύδρευσης που παρουσιάζουν διαρροή εάν γίνει πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού».

Πολλά προϊόντα ενδέχεται να γίνουν ακριβότερα, ενώ οι αγρότες εγκαταλείπουν ήδη τα σχέδια να καλλιεργήσουν συγκεκριμένες ποικιλίες», δήλωσε στους Times ο καθηγητής Jerry Knox του Πανεπιστημίου Cranfield. «Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι κρίσιμα για να επιστρέψουμε σε κανονικές συνθήκες».

newsbomb.gr

Shares