Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ πήρε τις περισσότερες ψήφους στον α’ γύρο – Συνεχίζουν 6 υποψήφιοι

Τελικά έμειναν έξι από τους οκτώ διεκδικητές της αρχηγίας των Συντηρητικών μετά τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης που ολοκληρώθηκε σήμερα στις 17:30 ώρα Ελλάδος.

Με τη σειρά που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους αυτοί είναι:

1ος ο Ρίσι Σούνακ με 88 ψήφους, πρώην Υπουργός Οικονομικών

2η η Πένι Μόρντοντ με 67 ψήφους, πρώην Υπουργός Άμυνας και νυν Υφυπουργός Εμπορικής Πολιτικής

3η η Λιζ Τρας με 50 ψήφους, Υπουργός Εξωτερικών

4η η Κέμι Μπέιντενοκ με 40 ψήφους, Υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης, Πίστεως και Κοινοτήτων

5ος ο Τομ Τούγκεντχαντ με 37 ψήφους, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων

6η η Σουέλα Μπράβερμαν με 32 ψήφους, Γενική Εισαγγελέας

Αύριο Πέμπτη, όπως και σήμερα, κάθε βουλευτής από τους 358 των Συντηρητικών σε μυστική ψηφοφορία έχει δικαίωμα να ψηφίσει έναν υποψήφιο. Όποιος από αυτούς έρθει τελευταίος φεύγει από την κούρσα διαδοχής. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί.

Το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου όταν κλείνει το κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να έχουν απομείνει μόνο δύο υποψήφιοι. Αυτοί θα ξεκινήσουν άμεσα την προεκλογική τους εκστρατεία απευθυνόμενοι στα περίπου 200.000 μέλη του κόμματός τους, τα οποία με επιστολική ψήφο θα επιλέξουν τον επόμενο αρχηγό των Συντηρητικών που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου όταν ανοίξει η βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η κυβέρνηση θα διενεργήσει ψηφοφορία για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα

Η βρετανική κυβέρνηση θα διενεργήσει ψηφοφορία για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για πολιτικά ζητήματα, αφού παρεμποδίστηκε η προσπάθεια του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος για μια τέτοια διαδικασία καθώς υπουργοί εξέφρασαν αντιρρήσεις στη διατύπωσή της.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει μόλις το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα επιλέξει νέο επικεφαλής, αλλά το Εργατικό Κόμμα ήθελε να διενεργηθεί ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση και στον Τζόνσον προκειμένου να τον εξαναγκάσει να αποχωρήσει νωρίτερα.

Η κυβέρνηση μπλόκαρε την προσπάθεια των Εργατικών, λέγοντας ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να μείνει έξω από την όποια πρόταση δυσπιστίας. Βουλευτές των Συντηρητικών –ακόμα και αυτοί που έχουν επικριτική στάση απέναντι στον Τζόνσον– έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν για να στηρίξουν την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα αποχωρήσει.

«Καταθέτουμε πρόταση που δίνει στην Βουλή (των Κοινοτήτων, την κάτω Βουλή του βρετανικού Κοινοβουλίου) την ευκαιρία να αποφασίσει εάν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Τζόνσον, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει τη Δευτέρα.

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο παρεμποδίστηκε η πρόταση των Εργατικών, δήλωσε ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του ίδιου του πρωθυπουργού δεν αποτελεί ορθή χρήση του κοινοβουλευτικού χρόνου και πρόσθεσε ότι οι Εργατικοί «παίζουν πολιτικά παιχνίδια».

newsit.gr

Shares