Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει το 18% μέχρι τις αρχές του 2023

Μέχρι και το 18% μπορεί να φτάσει ο πληθωρισμός στη Βρετανία στις αρχές του 2023, για τις τιμές των καταναλωτών, που αποτελεί ποσοστό 9 φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με οικονομολόγο της αμερικανικής τράπεζας Citi


Η ζοφερή πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στη Βρετανία έρχεται μετά την πιο πρόσφατη εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και το 18% ξεπεράστηκε για τελευταία φορά το 1976.

«Το θέμα είναι τώρα ποια πολιτική μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις τόσο στον πληθωρισμό όσο και στην πραγματική οικονομία», αναφέρει ο Μπέντζαμιν Ναμπάρο σε ένα σημείωμα προς πελάτες της τράπεζας.

 

Καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να είναι σημαντικά υψηλότερος από την πρόβλεψη για 13% της Τράπεζας της Αγγλίας τον Αύγουστο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είναι πιθανό να καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού έχουν ενταθεί, αναφέρει στο σημείωμα.

 

«Αυτό σημαίνει επιτόκια σε περιοριστικό έδαφος και γρήγορα», είπε ο Ναμπάρο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο μια σπάνια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στα επιτόκιά της και οι επενδυτές αναμένουν μία ακόμη μεγάλη κίνηση, όταν η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής κάνει την επόμενη προγραμματισμένη ανακοίνωσή της στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Ναμπάρι είπε πως περιμένει πως ο δείκτης τιμών λιανικής πώλησης στη Βρετανία –που χρησιμοποιείται για να ορίσει την επιστροφή σε ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό– θα κορυφωθεί πάνω από το 20%.

Πηγή: pentapostagma.gr

Shares