Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Νέες φωτογραφίες από τα κορονοπάρτι εν μέσω lockdown «καίνε» τον Μπόρις Τζόνσον

Αντιμέτωπος με νέες καταγγελίες για το περίφημο partygate είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που εμφανίζεται σε νέες φωτογραφίες να «γλεντάει» σε κορονοπάρτι την περίοδο του σκληρού lockdown. Στο στόχαστρο και η Μητροπολιτική Αστυνομία που δεν του επέβαλε πρόστιμο

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μετά την κυκλοφορία τεσσάρων νέων φωτογραφιών που δείχνουν τον πρωθυπουργό να σηκώνει ένα ποτήρι και να γλεντάει…με την ψυχή του σε ένα πάρτι που έλαβε χώρα στις 13 Νοεμβρίου του 2020, εν μέσω του αυστηρού lockdown δηλαδή για τον κορονοϊό.

Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να σηκώνει ένα ποτήρι μπροστά από ένα τραπέζι γεμάτο με μπουκάλια κρασί και οινοπνευματώδη ποτά. Τουλάχιστον εννέα άτομα – μεταξύ των οποίων και ο φωτογράφος φαίνεται να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο. Σε μια άλλη φωτογραφία, ο Τζόνσον χειρονομεί καθώς εκφωνεί μια ομιλία, με το υπουργικό κόκκινο κουτί στην καρέκλα μπροστά του.

Τα νέα στιγμιότυπα που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο ITV προέρχονται από ένα «πάρτι» για την αποχώρηση του επικεφαλής επικοινωνίας του Τζόνσον, Λι Κέιν.

Ο Μπόρις Τζόνσον στο επίμαχο πάρτιΙTV News

Σε άλλους που έδωσαν επίσης το παρών στην εκδήλωση επιβλήθηκαν πρόστιμα και αυστηρές προειδοποιήσεις από τις Αρχές, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση του Βρετανού πρωθυπουργού απο την αστυνομία και έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία αντιμετωπίζει νέα ερωτήματα για το γεγονός οτι δεν επέβαλε πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον ο οποίος συμμετείχε σε συγκέντρωση στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown. Αρνήθηκε ωστόσο να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης.

Την ώρα της εκδήλωσης τον Νοέμβριο του 2020, η Αγγλία βρισκόταν σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων. Οκτώ ημέρες νωρίτερα, ο Τζόνσον είχε παρακαλέσει τους πολίτες να μείνουν ξανά στο σπίτι καθώς τα ποσοστά μολύνσεων από την Covid-19 βρίσκονταν στα ύψη.

Ο Τζόνσον έχει επιμείνει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι «οι οδηγίες τηρούνταν ανά πάσα στιγμή» στην Ντάουνινγκ Στριτ, πριν αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε παρευρεθεί σε μια εκδήλωση με τίτλο «φέρτε το δικό σας ποτό» στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τον Τζόνσον

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έστειλαν επιστολή στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αστυνομικής Συμπεριφοράς (IOPC), καλώντας το να ρίξει φως στην έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για τα γεγονότα στο Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ και το Γουάιτχολ κατά τη διάρκεια του lockdown.

«Αν κάποιος άλλος είχε φωτογραφηθεί σε ένα πάρτι όπως αυτό κατά τη διάρκεια του lockdown, σίγουρα αυτό θα ήταν αρκετό για να του επιβληθεί πρόστιμο. Φαίνεται ότι υπήρξε ένας κανόνας για τον πρωθυπουργό και ένας άλλος για όλους τους άλλους» είπε το νούμερο δύο του Κόμματος, Ντέιζι Κούπερ.

«Ενώ το βρετανικό κοινό έκανε τεράστιες θυσίες, ο Μπόρις Τζόνσον παραβίαζε το νόμο. Ο ίδιος επανειλημμένα είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παραβίαση του νόμου, δεν υπάρχει αμφιβολία τώρα, είπε ψέματα. Ο Μπόρις Τζόνσον έφτιαξε τους κανόνες και στη συνέχεια τους παραβίασε» είπε στο ίδιο μήκος κύματος η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Άντζελα Ρέινερ.

Βουλευτές ανήρτησαν στο Twitter παλαιότερες αφίσες ευαισθητοποίησης του κοινού για τον αγώνα του βρετανικού ΕΣΥ με τον κορονοϊό, που δείχνει το πρόσωπο μίας ασθενούς με μάσκα οξυγόνου και τη φράση: «Κοίταξέ τη στα μάτια και πες της οτι ποτέ δε θα παρακάμψεις τους κανόνες»

Πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο Τζόνσον ήταν μάλιστα εμπνευστής της εκδήλωσης προς τιμήν του Λι Κέιν, τον διευθυντή επικοινωνίας του, και φέρεται να έβαζε ποτά στο προσωπικό. Η εμφάνιση των φωτογραφιών πυροδότησε νέους ισχυρισμούς από βουλευτές της αντιπολίτευσης οτι ο Τζόνσον παραπλάνησε εν γνώσει του το Κοινοβούλιο όταν είπε ότι δεν είχαν παραβιαστεί οι κανόνες κατά του κορονοϊού στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρώην σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς προανήγγειλε τη δημοσίευση ενοχοποιητικών για τον πρωθυπουργό φωτογραφιών, ισχυριζόμενος επίσης ότι υπήρξε ακόμα ένα πάρτι γενεθλίων τον Ιούνιο του ‘20, το οποίο ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αναβρασμός πριν δημοσιοποιηθεί η έρευνα της Σου Γκρέι

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει έρευνα από την Επιτροπή Προνομίων των Κοινοτήτων για το αν είπε ψέματα στους βουλευτές. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης, οι υπουργοί που εν γνώσει τους παραπλανούν τη Βουλή πρέπει να υποβάλλουν την παραίτησή τους.

Οι νέες αποκαλύψεις είδαν το φως καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται σε «πόλεμο ενημέρωσης» σχετικά με την επικείμενη δημοσίευση της έρευνας με την υπογραφή της ανώτερης κρατικής αξιωματούχου Σου Γκρέι για την παραβίαση των κανόνων, η οποία αναμένεται να ασκήσει βαθιά κριτική στον πρωθυπουργό και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Σάιμον Κέις.

Mπουκάλια με αλκοόλ στο πάρτι αποχαιρετισμούITV News

Τη Δευτέρα, η Ντάουνινγκ Στριτ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε διοργανώσει μια συνάντηση μεταξύ της Γκρέι και του Τζόνσον πριν δει το φως η πολύκροτη έκθεση. Κατά τη διάρκεια της ο Τζόνσον προφανώς πρότεινε στην Γκρέι να μην δημοσιευθεί. Φέρεται να αμφισβήτησε αν «είχε πολύ νόημα [η δημοσίευση της έκθεσης] τώρα που είναι όλα εκεί έξω», σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Οι βουλευτές αναμένουν επίσης το αποτέλεσμα της έρευνας της αστυνομίας του Durham για μία συγκέντρωση στην πόλη στις 30 Απριλίου του 2021, στην οποία συμμετείχαν ο ηγέτης των Εργατικών Kιρ Στάρμερ και η αναπληρώτριά του, Άντζελα Ρέινερ. Ο πρώτος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν του επιβληθεί πρόστιμο για την παρουσία του στην εκδήλωση.

newsbomb.gr

Shares