Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Βρετανία: Έρευνα του υπουργείου Άμυνας για σφαγές αμάχων στο Αφγανιστάν από Βρετανούς στρατιώτες

Η έρευνα αυτή θα καλύψει «τη συμπεριφορά των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν» από τα μέσα του 2010 μέχρι τα μέσα του 2013

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για τη συμπεριφορά των Βρετανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν όπου κατηγορούνται κυρίως ότι σκότωσαν οκτώ ανθρώπους -μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά- κατά την εκτέλεση αποστολών, το 2011 και το 2012.

Στις αρχές του 2023 θα ξεκινήσει η νέα έρευνα

Η έρευνα αυτή θα καλύψει «τη συμπεριφορά των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν» από τα μέσα του 2010 μέχρι τα μέσα του 2013 καθώς επίσης και το πόσο κατάλληλη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Άμυνας εκείνη την εποχή στα καταγγελλόμενα συμβάντα, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Μολονότι υπήρξαν πολλές έρευνες εις βάθος για τα εν λόγω γεγονότα, αν μπορούμε να πάρουμε κάποια μαθήματα είναι σωστό» να εξεταστούν και πάλι με τον κατάλληλο τρόπο «ώστε να διασφαλίσουμε ότι το προσωπικό μας θα προστατεύεται από τυχόν νέες, άχρηστες έρευνες» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Η ανεξάρτητη έρευνα, επικεφαλής της οποίας θε είναι ένας πρώην δικαστής ο οποίος μετείχε στο παρελθόν και σε άλλες έρευνες σχετικές με τον στρατό, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023.

Ελπίζω να λογοδοτήσουν

Δύο οικογένειες που έχασαν οκτώ μέλη τους σε επιδρομές των βρετανικών ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και εδώ και χρόνια δίνουν τον δικό τους αγώνα για να δικαιωθούν, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ελπίζω ότι τώρα που ξεκινά μια έρευνα θα λογοδοτήσουν εκείνου που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα», είπε ένα μέλος της οικογένειας Σαϊφουλάχ, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε. «Η οικογένειά μου χρειάζεται δικαιοσύνη και ελπίζουμε ότι αυτή η ανεξάρτητη έρευνα θα αποκαλύψει τελικά την αλήθεια», είπε εξάλλου ένα μέλος της οικογένειας Νουρζάι.

54 περιπτώσεις
«Οι κατηγορίες περί εξωδικαστικών εκτελέσεων και η απόκρυψή τους είναι τόσο σοβαρές και οι ανησυχίες που εκφράστηκαν (…) τόσο σημαντικές που έπρεπε να ξεκινήσει μια έρευνα από την κυβέρνηση εδώ και χρόνια», αντέδρασε η Τέσα Γκρέγκορι, η δικηγόρος της νομικής εταιρείας Leigh Day που εκπροσωπεί τις δύο οικογένειες.

Μια έρευνα του BBC, που προβλήθηκε τον Ιούλιο, αποκάλυψε 54 περιπτώσεις ανθρώπων που σκοτώθηκαν από σφαίρες στο Αφγανιστάν κάτω από «ύποπτες» συνθήκες, από μια μονάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, αλλά επίσης και το γεγονός ότι οι ανώτεροί τους απέκρυψαν αυτά τα γεγονότα.

in.gr

Shares