Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βρετανία: «Από μια κλωστή κρέμεται η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας»

«Κάναμε λάθη» παραδέχεται ο νέος υπουργός Οικονομικών

Για τα λάθη της κυβέρνησης της Βρετανίας και την αναταραχή που έχουν φέρει, μίλησε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας έκανε λάθη με τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της για περικοπές φόρων που προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οδήγησαν στην αποπομπή του προκατόχου του Κουάζι Κουάρτενγκ, δήλωσε σήμερα Σάββατο ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Η πρωθυπουργός αναγνώρισε το λάθος

«Ήταν λάθος την ώρα που θα ζητούσαμε δύσκολες αποφάσεις γενικά στην φορολογία και τις δαπάνες να μειώσουμε τον φορολογικό συντελεστή για τους πιο πλούσιους», δήλωσε ο Χαντ κατά την πρώτη του ημέρα ως υπουργός Οικονομικών.

Ο Χαντ πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την βασική προσέγγιση της Τρας, η οποία επιδιώκει να πυροδοτήσει οικονομική ανάπτυξη, αλλά σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν η πρωθυπουργός και ο Κουάρτενγκ δεν λειτούργησε.

«Ήταν λάθος να το κάνουμε στα τυφλά και να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις χωρίς να προσφέρουμε στον κόσμο την σιγουριά του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού λέγοντας ότι βγαίνει ο λογαριασμός. Η πρωθυπουργός το αναγνώρισε αυτό, γι’αυτό είμαι εδώ», πρόσθεσε.

Τι είπε για τους φόρους

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας υπογράμμισε ότι κάποιοι φόροι θα αυξηθούν και ότι οι κυβερνητικές δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο από αυτό που προγραμματιζόταν προηγουμένως, καθώς, όπως προειδοποίησε, βρίσκονται ενόψει δύσκολων αποφάσεων για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της Βρετανίας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας απέπεμψε χθες τον Κουάζι Κουάρτενγκ και κατήργησε τμήματα του αμφιλεγόμενου οικονομικού τους πακέτου, καταβάλλοντας μια προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης λιγότερο από 40 ημέρες από τότε που ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο.

Η σταθερότητα το ζητούμενο

Η Τρας σημείωσε χθες ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί, εγκαταλείποντας το σχέδιό της να τον διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα.

Αν και μεγάλες, μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων αποτελούσαν κεντρικό σημείο των αρχικών σχεδίων της Τρας, ο Χαντ δήλωσε σήμερα ότι στο τραπέζι βρίσκονται αυξήσεις φόρων, σηματοδοτώντας άλλη μια απότομη στροφή πολιτικής την ώρα που η Τρας αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση.

«Μπροστά μας έχουμε κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις», σημείωσε ο Χαντ στις δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Sky News.

«Αυτό που θέλει ο κόσμος, θέλουν οι αγορές, χρειάζεται τώρα η χώρα, είναι σταθερότητα», συνέχισε. «Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές. Αλλά αυτό που μπορώ όντως να κάνω είναι να δείξω ότι μπορούμε να καλύψουμε οικονομικά τα σχέδιά μας για τους φόρους και τις δαπάνες και αυτό θα χρειαστεί κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις τόσο επί των δαπανών όσο και επί των φόρων», υπογράμμισε.

Η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας «κρέμεται από μια κλωστή»

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε  ότι η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας «κρέμεται από μια κλωστή».

Κατ’ ιδίαν, πολλοί συντηρητικοί βουλευτές παραδέχονται ότι βίωσαν τόσο την απογοήτευση όσο και την απελπισία τις τελευταίες 24 ώρες. Κάνοντας πίσω στην υπόσχεσή της να μειώσει τους φόρους, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πλέον αποξενώσει ορισμένους από εκείνους που την υποστήριξαν για την ηγεσία των Τόρις.

Ένας πρώην υποστηρικτής της δήλωσε στο BBC ότι η Λιζ Τρας «διόρισε τον διάδοχό της», αφού έκανε υπουργό Οικονομικών τον Τζέρεμι Χαντ, και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, νομίζω ότι αυτό επιτάχυνε το τέλος της». Ακόμα, ένας άλλος βουλευτής αποκάλεσε τη συνέντευξη Τύπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού ως «μια μεγάλη καταστροφή», τονίζοντας ότι η Λιζ Τραζ «θα πρέπει να παραιτηθεί – είναι χειρότερη από τον Κόρμπιν».

in.gr

Shares