Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βρετανία: Αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

westminster

Αφορούν στους εργαζόμενους στην υγεία, την εκπαίδευση και την αστυνομία – Δεν φαίνεται να είναι ικανές να καλύψουν τον πληθωρισμό που άγγιξε το 9,1%

Αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, που όμως δεν καλύπτουν τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, ιδίως για τους εργαζόμενους στην υγεία, την παιδεία και την αστυνομία, εν μέσω απειλών για την κήρυξη απεργιών.

Οι εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) θα λάβουν ετήσια αύξηση τουλάχιστον 1.400 λιρών κατ’ άτομο. Για τους χαμηλόμισθους, ο μισθός θα αυξηθεί κατά 9,3%. Οι νοσηλευτές που έλαβαν πρόσφατα το πτυχίο τους θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται κατά 5,5% (φτάνοντας τις 27.055 λίρες ετησίως) ενώ οι «επιλέξιμοι» οδοντίατροι και οι γιατροί θα λάβουν αύξηση 4,5%, εξήγησε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Για τους εκπαιδευτικούς, προτείνεται αύξηση 5%, η οποία αμέσως χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από το συνδικάτο τους, το NEU.

Αντίστοιχες αυξήσεις προτάθηκαν και για τους αστυνομικούς.

Καθώς ο πληθωρισμός έφτασε το 9,1% στη Βρετανία, καταγράφοντας ρεκόρ 40ετίας –και με προοπτική να αυξηθεί και άλλο τους επόμενους μήνες– πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών, σε μια περίοδο που στην αγορά εργασίας καταγράφονται και πολλές ελλείψεις έμπειρου προσωπικού. Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, οι πραγματικοί μισθοί (εκτός των μπόνους) αυξήθηκαν κατά 4,3% την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, ποσοστό που δεν καλύπτει τον πληθωρισμό.

Αναλογικά, οι μισθοί στον δημόσιο τομέα αυξήθηκαν μόνο κατά 1,5% κατά την περίοδο αυτήν, έναντι 7,2% στον ιδιωτικό τομέα.

Τα συνδικάτα πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ζητώντας αυξήσεις και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα απειλούν με κινητοποιήσεις. Το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε απεργίες οι δικηγόροι, οι ταχυδρόμοι, οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών και άλλοι.

Πηγή: Protothema.gr

Shares