Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Βραζιλία – Πραξικόπημα ζητούν οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο

Πραξικόπημα ζητούν οι υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο για να αποτραπεί η άνοδος του νικητή των προεδρικών εκλογών Λούλα ντα Σίλβα στην εξουσία.

 

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο έχουν συγκεντρωθεί έξω από στρατόπεδα σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Σάο Πάολο και η πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Ο Λούλα επικράτησε στις προεδρικές εκλογές με λιγότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες, συκγεντρώνοντας το 50,9% των ψήφων έναντι 49,1 του Μπολσονάρο.

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το κλίμα στη χώρα του καφέ «μυρίζει μπαρούτι» καθώς υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις τους προς τον στρατό, ενώ υποστηρίζονται από χιλιάδες οδηγούς φορτηγών που έχουν κλείσει εκατοντάδες αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα.

Η σιωπή του Ζαΐρ Μπολσονάρο πυροδότησε τις κινητοποιήσεις για 48 ώρες. Τελικά ο Βραζιλιάνος πρόεδρος σε μια σύντομη συνέντευξη τύπου υπερασπίστηκε τις ειρηνικές διαδηλώσεις και χωρίς να αναγνωρίσει άμεσα την ήττα του δήλωσε ότι θα παραμείνει πιστός στο σύνταγμα της χώρας.

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», ο Λούλα ντα Σίλβα προετοιμάζεται για την τρίτη θητεία του στο ανώτατο αξίωμα της Βραζιλίας, από την 1η Ιανουαρίου 2023. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες θητείες του, αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε ισχνούς καιρούς για την βραζιλιάνικη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πολωμένη χώρα στην μετά Μπολσονάρο εποχή.

Αντιπρόεδρος Βραζιλίας: «Χάσαμε»

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν αναγνώρισε ευθέως την ήττα του και στην ολιγόλεπτη ομιλία του δεν συνεχάρη τον αντίπαλό του. Απλά αρκέστηκε να πει ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και έδωσε γρήγορα τον λόγο στον προσωπάρχη του για την εκκίνηση της διαδικασίας μεταβίβασης εξουσίας.

Ωστόσο έριξε «λάδι στη φωτιά» για αμφιβολίες για το εκλογικό σύστημα και εξέφρασε την κατανόησή του προς τους υποστηρικτές του για τις κινητοποιήσεις τους.

Σήμερα όμως ο αντιπρόεδρος του Μπολσονάρου, ο Χάμιλτον Μουράο, ήταν λακωνικός και ευθύς: «Δεν έχει πια νόημα να κλαψουρίζουμε, χάσαμε. Δεν υπάρχει τίποτα για να παραπονεθούμε», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα O Globo ο πρώην στρατηγός.

Ο Μουράο είπε επίσης ότι πιστεύει ότι δεν υπήρξε εκλογική νοθεία.

 

Shares