Πέμπτη , 28 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Βραζιλία: Αυτήν την Τρίτη η δίκη Μπολσονάρου

Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η δίκη του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον.

Αν κριθεί ένοχος, μπορεί να στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του και να μην του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2026.

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας ανέβαλε τη δίκη του πρώην προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου, που κατηγορείται ότι καταχράστηκε την προεδρική εξουσία του πέρυσι, όταν κάλεσε ξένους διπλωμάτες για να εξαπολύσει δημοσίως αβάσιμες επιθέσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας του.

Να σημειωθεί ότι ο Μποσλονάρου τον περασμένο Οκτώβριο ηττήθηκε με οριακή διαφορά στις προεδρικές εκλογές.

Η δίκη αναβλήθηκε αφότου οι δικηγόροι του Μπολσονάρου και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος τον Εργατών, που τον μήνυσε, έκαναν τις εναρκτήριες δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο ανέγνωσε ο δικαστής Μπενεντίτο Γκονσάλβες στην αρχή της διαδικασίας, ο πρώην πρόεδρος φέρεται ότι επιχείρησε «να απονομιμοποιήσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας το μελλοντικό αποτέλεσμα των εκλογών, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα σε έναν (πολιτικό) αντίπαλό του».

 

Στην ομιλία του, τον Ιούλιο του 2022 στην προεδρική κατοικία της Αλβοράντα, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, ο Μπολσονάρου είπε ότι ήθελε «να διορθώσει τα σφάλματα» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων», χωρίς όμως να παράσχει κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

Αφότου επέστρεψε στη Βραζιλία, στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από παραμονή τριών μηνών στις ΗΠΑ, ο Μπολσονάρου εμφανίζεται πολύ διακριτικός. Την Τετάρτη, είπε σε δημοσιογράφους ότι «δεν άσκησε κριτική, ούτε επιτέθηκε στο εκλογικό σύστημα» ενώ ζήτησε από τους δικαστές να εκδώσουν μια «δίκαιη απόφαση». Είπε επίσης ότι «δεν ξέρει» αν θα διεκδικήσει ξανά κάποιο πολιτικό αξίωμα, δεδομένου ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να μην στερηθεί τα πολιτικά δικαιώματά του.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares